Het Bonairiaanse eilandbestuur kondigt een prijsverlaging voor stroom aan

Het Bonairiaanse eilandbestuur werkt proactief aan het verbeteren van de koopkracht van de samenleving.

Het Bonairiaanse eilandbestuur en WEB NV hebben met de Nederlandse regering samengewerkt aan een voorstel voor verlaging van de prijs voor elektriciteit op Bonaire. De subsidie voor prijsverlaging voor elektriciteit wordt per 1 januari 2023 van kracht. Hat vaste tarief, dat momenteel gemiddeld 390 dollar bedraagt, zal per 1 januari 2023 geschrapt worden. Daarnaast zal de helft van het variabele tarief voor elekticiteit gesubsidieerd worden als dit boven de 0,38 dollar per KWh uitkomt. Deze regeling geldt voor alle klanten van WEB NV en is gedurende minimaal 1 jaar van kracht. Deze subsidie maakt deel uit van het plafond voor energieprijzen die in Nederland is ingevoerd.

Het Bonairiaanse eilandbestuur werkt proactief aan het verbeteren van de koopkracht van de samenleving, maar geeft wanneer dit nodig is ook de nodige ondersteuning aan kleine en middelgrote bedrijven. Het Bonairiaanse eilandbestuur is tevreden dat na een intensief traject samen met WEB NV en de Nederlandse regering een concreet resultaat is bereikt in het voordeel van onze samenleving.

Zoals bekend hebben de effecten van de pandemie en ook de oorlogssituatie in Oekraïne de hele wereld getroffen en zeker ook Bonaire.

De laatste twee jaar hebben wij deze effecten gevoeld en dit heeft zich weerspiegeld in de prijsstijgingen, en dit geldt ook voor de prijs voor elektriciteit. Deze regeling zal een verlichting betekenen voor de hele Bonairiaanse samenleving. De meest eenvoudige eengezinswoning tot de kleine en middelgrote bedrijven en ook charitatieve en culturele instellingen en sportorganisaties kunnen voordeel hebben van deze regeling. Elektriciteit is een grote kostenpost in onze woningen en voor bedrijven. Deze verlaging zal ook ruimte kunnen geven voor verlaging van prijzen van voedingsmiddelen, zoals eerder al het geval is geweest in het verleden.

Het Bonairiaanse eilandbestuur heeft zelf ook een voorstel gedaan voor reservering van fondsen voor het dit jaar al van kracht worden van de verlaging van de kosten van elektriciteit. Dit voorstel ligt nu bij de Eilandsraad om in de komende weken een besluit over te nemen.

Het Bonairiaanse eilandbestuur is de Nederlandse regering heel dankbaar voor deze ondersteuning. Wij willen ook WEB NV bedanken die meegeholpen heeft met de voorbereiding van het voorstel. Op deze manier werken wij samen om tot een versterking van de koopkracht te komen voor de gehele samenleving.