Vogelgriep in Zuid-Amerika

Het vogelgriep virus is normaal gesproken niet heel besmettelijk voor mensen.

Momenteel heerst er Aviaire Influenza, ook wel vogelgriep, in verschillende landen van Zuid-Amerika. Vogelgriep is een besmettelijke ziekte die zowel wilde (water)vogels als pluimvee en andere gedomesticeerde vogels kan infecteren.

Besmetting op de mens

Het vogelgriep virus is normaal gesproken niet heel besmettelijk voor mensen, maar toch zijn er enkele gevallen bekend waar het virus ook een mens heeft geïnfecteerd. Wees daarom alert bij zieke en dode vogels.

Symptomen

De ziekte geeft verschillende symptomen waaronder een hoge sterfte onder vogels. Op dit moment heerst het virus onder andere bij populaties bruine pelikanen in Venezuela en Costa Rica, waardoor er risico is op verdere verspreiding in de Cariben.

Bonaire

Het virus is momenteel niet op Bonaire, maar toch wil de veterinaire afdeling de bevolking van Bonaire vragen op hun hoede te zijn.

Wat te doen?

  • Op het moment dat je eigen vogels plotseling ziek worden of komen te overlijden meldt dit dan bij je vertrouwde dierenarts.
  • Vervoer geen zieke vogels of dode vogels
  • Zie je een dode wilde vogel? Het gaat hier dan niet om aangereden vogels. Meld het dan bij de Veterinaire Afdeling. Dit kan tijdens werkuren op +599 715 5300/ +599 717 4800 of buiten kantooruren graag mailen naar vet.afdeling@bonairegov.com
    1. Maak een foto van de locatie en geef een duidelijke omschrijving waar de vogel zich bevindt.
    2. Raak de vogel niet zelf aan en transporteer hem niet zelf naar de Veterinaire Afdeling.