Verbod op Single Use Plastic op Bonaire

Het OLB streeft naar een schoner Bonaire met minder zwerfafval voor een gezonde leefomgeving.

Vanaf 1 juni 2022 mogen plastic draagtassen, rietjes, roerstaafjes en bestek niet meer verkocht en ook niet verstrekt worden op Bonaire. Per 1 augustus 2022 geld dit verbod ook voor styrofoam (piepschuim) maaltijdverpakkingen. Bedrijven kunnen in de overgangsperiode hun voorraad wegwerpplastic opmaken.

De verboden wegwerpplastic producten zullen gedeeltelijk worden uitgebreid. In de huidige fase zijn dat plastic draagtassen, rietjes, roerstaafjes, bestek en styrofoam maaltijdverpakkingen. De selectie van deze producten  is gebaseerd op breed draagvlak onder geconsulteerde partijen. Zoals groothandels, supermarkten en restaurants, TCB, Douane en Selibon.

Het OLB streeft naar een schoner Bonaire met minder zwerfafval voor een gezonde leefomgeving. Zij hoopt met dit verbod de hoeveelheid wegwerpplastic op Bonaire te verminderen. De grote hoeveelheid wegwerpplastic in zee en op land neemt nog jaarlijks toe. Dit is schadelijk voor ons milieu. Een plasticvrij Bonaire is gezond voor de inwoners, cruciaal voor het milieu, aantrekkelijk voor toerisme en daarmee goed voor de economie.

De verordening waarin het verbod op wegwerp plastic staat is onlangs door Gedeputeerde Kroon gepresenteerd in de eilandsraad. De eilandsraad heeft ingestemd met de eilandsverordening om wegwerpplastic (single use plastic) zes maanden na hun akkoord te verbieden. Het verbod richt zich op de verkoop en verstrekking van wegwerp plastic.

Binnenkort start de voorlichtingscampagne waarin het OLB meer informatie zal delen met ondernemers en inwoners.