Internationale Plasticvrije Dag: samen voor een plasticvrij Bonaire

Samen kunnen we een belangrijke impact maken op het behoud van onze prachtige natuur.

Elk jaar produceren we wereldwijd meer dan 380 miljoen ton plastic. De helft hiervan is voor eenmalig gebruik. Dat betekent dat we het na één keer gebruiken al weggooien! Omdat slechts 9% van al het plastic wordt hergebruikt, belandt het grootste deel ervan op onze stortplaatsen. Of erger nog, als zwerfafval op straat of in de natuur en vervuilt het onze oceanen. Om de bewustwording over deze vervuiling te vergroten, vieren we op 25 mei de Internationale Plasticvrije Dag.

Gelukkig hebben we op Bonaire al wat stappen gezet om plastic uit te bannen. Sinds twee jaar verbiedt Bonaire de verkoop van wegwerp draagtassen, rietjes, roerstaafjes, bestek en piepschuim maaltijdverpakkingen. Deze maatregelen hebben geholpen, maar het probleem van plastic zwerfafval blijft bestaan.

"We zien nog steeds veel plastic zwerfafval in de wijken, langs de wegen en op de stranden. Op de stranden gaat het om zowel aangespoelde plastic, als plastic die van ons zelf afkomstig is die toeneemt," zegt gedeputeerde Cicilia. “Maar als we alleen kijken naar de verboden items zoals rietjes, roerstaafjes en bestek, dan zien we een dalende trend. Dit toont aan dat onze inspanningen werken en dat we door moeten gaan met deze aanpak."

Vrijwilligersorganisaties organiseren regelmatig schoonmaakacties op onze stranden. Wij kunnen allemaal zelf ook een steentje bijdragen aan een mooier en schoner Bonaire. Doe mee aan een schoonmaakactie, weiger eenmalig gebruik plastic en kies voor herbruikbare producten. Samen kunnen we een belangrijke impact maken op het behoud van onze prachtige natuur. Laten we de handen ineenslaan voor een plasticvrij en prachtig Bonaire.