Vanaf 1 december strengere maatregelen bij overtreding verbod op wegwerpplastic

Vanaf 1 december 2022 krijgen bedrijven die zich niet aan het verbod houden een formele waarschuwing.

Wegwerpplastic draagtassen, roerstaafjes, rietjes, bestek en piepschuim maaltijdbakken mogen niet verkocht of weggegeven worden op Bonaire. Voor het overtreden van dit verbod kan je een waarschuwing en/of boete (last onder dwangsom) krijgen.

Inspecteurs van de directie Toezicht en Handhaving hebben in de afgelopen maanden 50 horecabedrijven, 5 venters, verschillende supermarkten en groothandels geïnspecteerd. Tijdens deze inspecties zijn deze verschillende bedrijven als het nodig was, nogmaals gewezen op het verbod op wegwerpplastic. Een groot deel van de bedrijven houden zich aan het verbod. Helaas zijn er nog steeds bedrijven die het verbod op wegwerpplastic overtreden.

Waarschuwingsbrief

Vanaf 1 december 2022 krijgen bedrijven die zich niet aan het verbod houden een formele waarschuwing. Hiervoor ontvangt het bedrijf een formele waarschuwingsbrief. Deze waarschuwing heeft een termijn van een week.

Last onder dwangsom

Het bedrijf heeft een week de tijd om zich aan het verbod te houden. Doen zij dit niet dan betalen zij een bedrag (“boete”) voor elke termijn dat zij zich niet aan het verbod houden. Dat noemen wij een ‘last onder dwangsom’. Een bedrijf krijgt een “boete” als deze zich na de termijn van een week alsnog het verbod op wegwerpplastic overtreedt. De hoogte van de “boete” is afhankelijk van de grootte van het bedrijf. Een bedrijf kan in totaal 4 “boetes” ontvangen.

Bijvoorbeeld: Een klein bedrijf (1-5 medewerkers) kan tot een totale som van $ 2000 aan “boetes” ontvangen. Eerste overtreding $ 200, tweede overtreding $ 400, derde overtreding $ 600 en de vierde overtreding $ 800.

We leven allemaal van de natuur. Wegwerpplastic is slecht voor onze natuur en milieu. Daarom is het belangrijk dat we ons allemaal aan het verbod op wegwerpplastic houden. Samen maken wij Bonaire Plasticvrij.

Merk je dat een bedrijf zich niet aan het verbod op wegwerpplastic houdt? Meld dit dan via info@bonairegov.com.