Sorobon weer open, recreatie op Eigen Risico

Op basis van de adviezen van internationale experts, waaronder de IUCN en collega's van Diergaarde Blijdorp Rotterdam, is besloten om Sorobon en Lac Cai weer open te stellen voor het publiek.

Na een intensief zoekweekend is het reptiel, vermoedelijk een spitssnuitkrokodil (Crocodylus acutus), gelokaliseerd in het gebied rond Lac Bay. Een gespecialiseerd team van STINAPA is ter plaatse om de situatie te monitoren en de krokodil veilig te vangen.
De spitssnuitkrokodil is een schuwe en teruggetrokken soort die leeft in brak- of zoutwatergebieden, zoals vijvers, beken en mangroves. De mangroves van Lac zijn een geschikt leefgebied voor deze dieren. Krokodillen reguleren hun lichaamstemperatuur door te zonnebaden of naar koelere plekken te verhuizen. Als een krokodil onverwacht het water inspringt, is dit geen teken van agressie, maar van schrik. Ook het "gapend" in de zon liggen is normaal en dient om hun temperatuur te reguleren. Hun dieet bestaat uit kleine zoogdieren, vogels, kikkers, schildpadden en vissen.

Heropening van Sorobon en Lac Cai:
Op basis van de adviezen van internationale experts, waaronder de IUCN en collega's van Diergaarde Blijdorp Rotterdam, is besloten om Sorobon en Lac Cai weer open te stellen voor het publiek. Hoewel de gebieden en horecagelegenheden weer toegankelijk zijn, wordt het betreden van het water afgeraden en gebeurt dit volledig op eigen risico.

Veiligheidsmaatregelen:
Het openbaar lichaam Bonaire (OLB) en STINAPA waarschuwen het publiek dat het betreden van het water en recreëren in de gebieden van Sorobon en Lac Cai (Lac Bay) volledig op eigen risico gebeurt. Raadpleeg de borden van STINAPA: in de gebieden die met rood zijn aangegeven, is het water betreden strikt verboden.
Bezoekers wordt dringend verzocht het zeegras niet te betreden en in ondiep water te blijven. Deze maatregelen zijn van groot belang voor de veiligheid van het publiek en om het gebied de benodigde rust te geven. Dit is essentieel voor de zoekoperatie en risicobeoordeling. 


Aanvullend advies voor vissers:
Visser en hobbyvissers worden verzocht om hun gevangen vis niet bij de haven schoon te maken maar af te voeren naar een andere locatie om zo ongewenste aandacht van het reptiel te voorkomen.

Handhaving:
STINAPA zal streng optreden bij overtredingen van de opgelegde veiligheidsregels. Personen die zich niet aan de regels houden, zullen uit het water worden verwijderd.
Voor meer informatie en updates, raadpleeg de officiële kanalen van STINAPA en OLB.