Rapport over klimaatadaptatie gelanceerd met bijdragen van alle eilanden binnen het Koninkrijk

Dit is samengesteld met de bijdrage van Aruba, Curaçao, Sint Maarten, Bonaire, Sint Eustatius en Saba.

Op 21 mei heeft het International Panel on Deltas Coasts and Islands (IPDC) een belangrijk rapport uitgebracht over hoe eilanden omgaan met klimaatverandering. Alle eilanden binnen het Koninkrijk der Nederlanden hebben hieraan meegewerkt. Dit rapport laat zien hoe de eilanden samenwerken om beter voorbereid te zijn op de gevolgen van klimaatverandering en om duurzamer te worden.

Het rapport is samengesteld met de bijdrage van Aruba, Curaçao, Sint Maarten, Bonaire, Sint Eustatius en Saba. Het biedt een duidelijk beeld van de uitdagingen die deze eilanden door klimaatverandering ervaren en wat ze doen om deze op te lossen.

Het IPDC is een samenwerking van overheden, banken, wetenschappers en experts van over de hele wereld. Het doel is om water centraal te stellen bij oplossingen voor klimaatverandering en om ervoor te zorgen dat plannen ook daadwerkelijk worden uitgevoerd. Het doel is ook om barrières weg te nemen en te zorgen voor goede afspraken, kennis en toegang tot financiële middelen om de plannen te realiseren.

"Klimaatverandering is een grote uitdaging, maar het IPDC helpt ons om samen oplossingen te vinden die ook bijdragen aan een duurzame toekomst," zegt Timo Kelder, IPDC Coördinator voor het Caribisch gebied.

Gedeputeerde Anjelica Cicilia van Bonaire voegt daaraan toe: "Door samen te werken en kennis te delen, kunnen we stappen zetten naar een duurzamere toekomst. Dit rapport is een belangrijke stap in dat proces. Ook betekent dit een extra impuls naast het werk die wij nu al doen in het kader van het natuur- en milieubeleidsplan."

Het rapport bespreekt de unieke uitdagingen van elk eiland en welke plannen er zijn om hiermee om te gaan. Bijvoorbeeld het verbeteren van de watervoorziening, het gebruik van duurzame energie, het versterken van de kustverdediging en het behouden van biodiversiteit. Het geeft een compleet overzicht van alle inspanningen om sterke en weerbare gemeenschappen te bouwen.

Het rapport benadrukt hoe belangrijk het is om internationaal samen te werken en om lokale gemeenschappen te betrekken bij het aanpakken van klimaatverandering. Door samen te werken op alle niveaus, van lokale overheden tot internationale organisaties, kunnen we maatregelen nemen die onze eilanden sterker maken en de toekomst van onze gemeenschappen beschermen.