Project “woningverbetering particulieren” goedgekeurd

Een totaalbedrag van ruim 3.9 miljoen euro’s zal ingezet worden voor herstructurering van de particuliere woningvoorraad.

Begin april 2024 heeft het Bestuurscollege het ministerie van BZK verzocht om het Volkshuisvestingsfonds ook toegankelijk te maken voor Bonaire (en de andere BES eilanden). De minister heeft positief gereageerd op deze brief en besloten om middelen vanuit het Volkshuisvestingsfonds ter beschikking te stellen aan de BES eilanden. Een totaalbedrag van ruim 3.9 miljoen euro’s voor Bonaire zal ingezet worden voor herstructurering van de particuliere woningvoorraad ter verbetering van de leefbaarheid en veiligheid.

Het Volkshuisvestingsfonds is gericht op de herstructurering van volkshuisvesting, waarbij het om activiteiten gaat als woningverbetering, sloop/nieuwbouw en transformatie. Bij transformatie kan ook een gedeelte van de middelen worden ingezet voor activiteiten in de openbare ruimte of maatschappelijke voorzieningen. Het project “Woningverbetering Particulieren” richt zich voornamelijk op woningverbetering in de 3 traditionele wijken van Bonaire: Rincon, Nort’i Saliña en Antriol. In deze wijken staat de leefbaarheid onder druk door onder andere toename in armoede, gebrek aan (regulier) onderhoud aan woningen die in particulier bezit zijn, vergrijzing, gebrekkige infrastructuur en huishoudens die uit verschillende generaties bestaan. 

In deze wijken bevinden zich particuliere woningen die vaak in zeer slechte en onveilige staat verkeren, met ernstige gebreken zoals lekkende daken, gebroken ramen, ontbrekende deuren, onveilige keukens en inadequate sanitaire voorzieningen. Voor kwetsbare groepen (mensen met weinig middelen en minder validen) is de situatie extra nijpend omdat hun beperkte mobiliteit en specifieke behoeften om aangepaste woonomstandigheden vragen die zij zelf niet kunnen realiseren.

Het project “Woningverbetering Particulieren” richt zich dus op het verbeteren van de leefomstandigheden van deze kwetsbare groepen, zodat hun veiligheid en zelfredzaamheid worden vergroot en hun woonomgeving wordt verbeterd. De werkzaamheden omvatten onder andere het herstellen van gebreken aan de woningen, het verbeteren van voorzieningen en het aanbrengen van noodzakelijke aanpassingen, zoals rolstoeltoegankelijke ingangen en -paden, en het plaatsen van aangepaste badkamers en toiletten in de woningen. Ook zal de directe openbare ruimte rondom de woningen worden verbeterd.

“Met de inzet van middelen vanuit het Volkshuisvestingsfonds kunnen uiteindelijk extra particuliere woningen binnen een periode van 4 jaar ingrijpend worden aangepast en verbeterd. Dit in combinatie met de eerdere toegekende fondsen van 2,1 miljoen van het Erfgoeddeal biedt een goede basis voor het effectief en structureel kunnen aanpakken van ons erfgoed. Dit is zeker noodzakelijk en belangrijk, en zal een grote positieve impact hebben op de leefomstandigheden en levenskwaliteit van onze mensen, en vooral kwetsbare groepen, in de verschillende wijken op Bonaire”, aldus gedeputeerde Anjelica Cicilia over de toegekende middelen uit het Volkshuisvestingsfonds aan Bonaire.