Deelname Bonaire aan Green Overseas Climate Finance Forums

Het Forum gaf een duidelijker beeld van de publieke en private financiële mogelijkheden en onmogelijkheden en de OCT’s deelden hun ervaringen en best practices

Bonaire heeft deelgenomen aan de Green Overseas Climate Finance Forum van 7-11 oktober in Brussel voor de Overzeese Landen en Gebieden (OCT’s). Het Forum stond in het teken van de financiering van preventieve maatregelen en de noodzakelijke aanpassingen voor de OCT’s vanwege klimaatverandering (mitigatie en adaptatie). Vooral eilanden zijn kwetsbaar voor de effecten van klimaatverandering. Alle OCT’s werken daarom aan het verbeteren van hun weerbaarheid tegen de invloed van klimaatverandering. Ook Bonaire heeft stappen gezet op dit complexe onderwerp. De Klimaattafel is ingericht en de afgelopen jaren zijn preventieve maatregelen genomen zoals de overstap naar groene energie en het beschermen van de kust zoals de aanleg de riolering en het ecologisch herstel van mangrove en koraal. Adaptatiemaatregelen staan echter bij alle OCT’s nog in de kinderschoenen en de noodzakelijke investeringen zijn nodig.

Het Forum gaf een duidelijker beeld van de publieke en private financiële mogelijkheden en onmogelijkheden en de OCT’s deelden hun ervaringen en best practices. De problemen die de OCT’s ervaren bij de werving van fondsen zijn vergelijkbaar. Net als Bonaire, kunnen veel OCT’s bijvoorbeeld geen leningen aangaan met de private sector. Sprekers op het Forum kwamen uit de OCT’s (inclusief de Britse OCT’s), de betrokken lidstaten (Nederland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk) en financiële organisaties zoals de European Investment Bank, de Caribbean Investment Bank, de Wereldbank, the International Monetary Fund en ook private bemiddelaars zoals OutRigger en ODI. Mevrouw Balentien van WEB gaf een presentatie over de maatregelen die WEB heeft genomen op de water en energie voorziening en de uitdagingen voor de toekomst.

De Europese Commissie heeft fondsen beschikbaar gesteld om de OCT’s te helpen bij de financiering van de maatregelen van klimaatverandering en het uitwisselen van informatie en best practices tussen de OCT’s. Tevens zijn afspraken gemaakt over de toekomstige samenwerking van de OCT’s op dit belangrijke onderwerp.

De delegatie uit Bonaire bestond uit gedeputeerde Clark Abraham (tevens Territorial Authorized Officer voor Bonaire bij de EU), Joanne Balentien-Nicastia (WEB), Reynold Oleana (voorzitter van de Klimaat Tafel Bonaire) en Gert Bogers (EU Focal Point voor Bonaire, OLB).
Tijdens het Forum vonden aanvullende besprekingen plaats tussen de Nederlandse OCT’s over de toekomstige samenwerking met de OCT’s en de Association of the Overseas Countries and Territories of the European Union (OCTA) onder het voorzitterschap van Aruba. Het 20ste OCT-EU Forum vindt begin volgend jaar plaats in Aruba.

Gedeputeerde Abraham heeft in een bilateraal gesprek met vertegenwoordigers van de Europese Commissie gesproken over enkele thema’s waarop in de toekomst met prioriteit samenwerking tussen Bonaire en de EU plaats kan vinden. Hierbij is gesproken over jeugdbeleid, digitalisering, klimaat verandering en sargassum. De Bonaire delegatie heeft ook gesprek gevoerd met waterschappen in Nederland voor een meer projectmatige samenwerking.