Per 1 november web korting vanuit toeristenbelasting

In totaal heeft het openbaar lichaam Bonaire een bedrag van circa 5 miljoen vrijgemaakt voor de steun op de elektra tarieven.

De tarieven voor elektra van WEB zijn per 1 november verlaagd door steun uit lokale middelen van het openbaar lichaam Bonaire. Het vaste tarief is voor iedereen verlaagd naar $0 en op het variabele tarief is er een korting toegepast van 3,5 dollarcent per KwH, daarmee is het variabele tarief verlaagd naar het afgeronde bedrag van $0,39 per KwH. Deze korting op het vaste tarief en verlaging van het variabele tarief is zowel van toepassing op huishoudens als bedrijven. Ook voor Pagabon geldt hetzelfde gereduceerde variabele tarief.

In totaal heeft het openbaar lichaam Bonaire een bedrag van circa 5 miljoen vrijgemaakt voor de steun op de elektra tarieven. Hiervan komt een bedrag van circa 2,5 miljoen uit de opbrengsten van de toeristenbelasting. De andere 2,5 miljoen is nog in afwachting is van een Eilandsraad besluit.

Vanaf 1 januari 2023 is er steun vanuit het Ministerie van Economische Zaken (EZK) wat leidt tot een gereduceerd vast tarief van $0 en variabel tarief van $0,407. Het variabele tarief stijgt daarmee iets, maar dankzij deze steun is het tarief substantieel lager dan het eigenlijke tarief van $0,434. Voor deze periode vanaf 1 januari 2023 is nu overleg hoe de steun vanuit het OLB verder kan worden ingevuld aanvullend op de steun van EZK. Dit was nog in afwachting van de nieuwe tarieven per 1 januari 2023, welke recentelijk bekend zijn gemaakt.

Gedeputeerde Hennyson Thielman benadrukt dat deze steun één van de maatregelen is waarmee er wordt bijdragen aan het betaalbaar houden van het dagelijkse leven op Bonaire. Deze maatregelen worden mede bekostigd uit de opbrengsten van de toeristenbelasting.