Minder plastic in onze natuur sinds het plasticverbod

International Plastic Free Day valt elk jaar op 25 mei.

Het doel van deze dag is om de bewustwording over plastic afval te vergroten. Sinds de ingang van het verbod worden de verboden plastic wegwerpproducten minder vaak aangetroffen in de natuur. Het openbaar lichaam Bonaire kijkt daarom verder naar beleid om meer plastic wegwerpproducten uit te faseren.

Op Bonaire wordt veel plastic zwerfafval gevonden op zowel stranden als in wijken. Zo bestond in 2020 bijvoorbeeld meer dan 70% van zwerfafval bij Te Amo Beach uit plastic. In twee jaar tijd werden daar bijna tienduizend sigarettenfilters (die zijn plastichoudend) gevonden. Ook werden veel plastic rietjes, bestek, borden en dopjes aangetroffen. Op openbare plekken werden in 2020 vooral plastic rietjes, bekertjes en flesjes gezien.

Om plastic afval op Bonaire te helpen verminderen is in 2022 een verbod op wegwerpplastic in werking getreden. Sinds 1 juni 2022 is het verboden om wegwerp draagtassen, rietjes, roerstaafjes en bestek van plastic te verkopen. En sinds 1 augustus 2022 is het verboden om wegwerp maaltijdverpakkingen van piepschuim te verkopen. Dat betekent dat je deze producten niet meer in de supermarkt kunt kopen en ook niet meer aangeboden krijgt bij restaurants, bars, hotels of andere bedrijven.

Help mee!

Wil je ook meehelpen om Bonaire schoon te houden? Op 25 mei wordt iedereen aangemoedigd om het gebruik wegwerpplastic zo veel als mogelijk te vermijden. Gebruik liever herbruikbare producten. Neem bijvoorbeeld je eigen waterfles of drinkbeker mee. Gebruik je toch wegwerpproducten, gooi het plastic afval gescheiden en in de goede afvalbak weg. Op donderdag 25 mei kun je bij verschillende supermarkten een herbruikbare boodschappentas meekrijgen bij aankopen boven $50.

We zijn trots op ons eiland en de natuur. Samen maken wij Bonaire plasticvrij!

#internationalplasticfreeday #bonaireplasticfree