Huurcommissie bespreekt aandachtspunten met minister

Een van de pijnpunten is de beschikbaarheid van betaalbare huurwoningen voor de lange termijn.

De Nederlandse minister voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening, Hugo de Jonge, bracht vrijdag 18 juni een bezoek aan Huurcommissie Bonaire. Hier sprak de bewindsman met de voorzitter, secretaris en leden van de huurcommissie over onder meer de grote druk die er op de huurmarkt ligt.

Een van de pijnpunten is de beschikbaarheid van betaalbare huurwoningen voor de lange termijn. Ook werd gesproken over de trends die de huurcommissie ziet in de informatieverzoeken die binnenkomen en de bemiddelingszaken en zittingen die zij inmiddels heeft gehouden. De komende tijd zal Huurcommissie Bonaire, samen met het openbaar lichaam en het Nederlandse ministerie, verder in overleg treden om mogelijke verbeterpunten te realiseren.

Huurcommissie Bonaire is aangesteld en actief sinds medio 2021, nadat de nieuwe huurwetgeving per 1 april 2021 in werking trad. Zij is een onpartijdige organisatie voor het voorkomen, helpen oplossen en formeel beslechten van geschillen tussen huurders en verhuurders. Met het geven van goede voorlichting richt de huurcommissie zich op het voorkómen van geschillen. Komen huurder en verhuurder er onderling zelf niet uit, dan biedt de huurcommissie hulp met onpartijdige informatie. Mocht dat geen uitkomst bieden, dan kan de zij door toetsing van het geschil aan de wet- en regelgeving een uitspraak doen die bindend is voor partijen.

Huurcommissie Bonaire doet onder meer uitspraak over de huurprijs bij een nieuwe huurovereenkomst, huurverhoging en/of -verlaging, servicekosten; opzegging van de huurovereenkomst en onredelijke bepalingen in een huurovereenkomst. Voor meer informatie over Huurcommissie Bonaire kan men de website bezoeken: www.huurcommissiebonaire.com. Hier zijn ook formulieren te downloaden die gebruikt kunnen worden om een zaak aan te melden en een huurprijscalculator waarmee de hoogte van de huur berekend kan worden.