De driehoek van Bonaire betreurt en veroordeelt geweld in de binnenstad

De driehoek maakt zich ook zorgen om het gedrag van sommige omstanders bij geweldsincidenten.

De afgelopen periode lijkt er in de binnenstad steeds meer overlast te zijn  van groepen mensen die onrust veroorzaken, waarbij soms zelfs vechtpartijen ontstaan. Triest dieptepunt was het gewelddadige incident van vorige week, dat door omstanders gefilmd werd en veelvuldig via social media gedeeld.

Het Korps Politie Caribisch Nederland, het Openbaar Ministerie en het Openbaar Lichaam Bonaire maken zich hier zorgen over en veroordelen het geweld. De driehoek benadrukt dat een veilig Bonaire de medewerking vraagt van alle inwoners. Veiligheid is een gemeenschappelijk belang waar alle inwoners van Bonaire, jong en oud, een aandeel in hebben. De driehoek doet een speciaal beroep op eenieder die deelneemt aan het uitgaansleven om zich te houden aan de wetten en regels en om elkaar te respecteren. Ouders worden verzocht hun kinderen aan te spreken wanneer sprake is van overlast gevend gedrag en het overmatig gebruik van alcohol of gebruik van drugs. Ondernemers wordt opgeroepen om hun bijdrage te leveren door toe te zien dat geen alcohol wordt verkocht aan minderjarige of dronken personen en de politie te waarschuwen bij onregelmatigheden.

De driehoek maakt zich ook zorgen om het gedrag van sommige omstanders bij geweldsincidenten. In plaats van te interveniëren, hulp te bieden aan slachtoffers of de politie te bellen, steken zij hun tijd in het filmen van het geweld en het posten van de video’s op social media. Dit handelen is niet alleen volstrekt respectloos naar slachtoffers en andere personen op beeld, maar draagt ook niet bij aan een prettig uitgaansklimaat en een veilig Bonaire. De driehoek roept getuigen van dit soort incidenten op om via 911 direct te politie te waarschuwen en, indien men beschikt over beelden, deze alleen te delen met de politie. Als een getuige anoniem wil blijven kan hij of zij via de tiplijn 9310 de politie informeren.

De verdachten van het ernstige incident afgelopen week zijn inmiddels aangehouden en het onderzoek wordt door KPCN en OM uiterst serieus genomen. Voor de partners in de driehoek zijn de recente onlusten reden voor een intensievere aanpak. Hierover gaan zij de komende periode in overleg. Horecaondernemers in de binnenstad zullen worden uitgenodigd om hierover mee te denken. De komende tijd zal KPCN tijdens uitgaansavonden intensiever surveilleren in het centrumgebied.

Waarnemend Gezaghebber Nolly Oleana is aangeslagen over het voorval van afgelopen week: “Sommige mensen op Bonaire hebben het misschien niet makkelijk. Misschien drinken ze te veel of gebruiken verdovende middelen. Dat is allemaal niet ok, maar dat mag NOOIT een reden of aanleiding zijn voor gebruik van geweld. Respecteer elkaar, of tolereer elkaar op zijn minst. Mag je iemand niet of zegt of doet iemand iets verkeerd? Dan los je dat op met woorden OF je zoekt hulp. Vechten is geen optie.  Niemand heeft het recht om het recht in eigen hand te nemen, zeker niet met geweld. En als je ziet dat iemand in de problemen is, dan schakel je hulp in of je helpt die persoon. Dat moet voor iedereen de normaalste zaak van de wereld zijn. Ik wil iedereen, jong en oud, op Bonaire oproepen om dit met elkaar te bespreken. Samen moeten we ervoor zorgen dat we dit ontoelaatbare gedrag doorbreken. Voor een veilig Bonaire voor iedereen.”

Samen houden wij Bonaire veilig.