Brede gefaseerde aanpak hondenproblematiek en waarborging dierenwelzijn

De overlast van loslopende honden vormt al langere tijd een probleem.

De werkgroep waarin medewerkers van het Kabinet van de Gezaghebber, Toezicht en Handhaving, Bureau Kroon, Bureau Thielman, Korps Politie Caribisch Nederland, het Openbaar Ministerie en Communicatie zijn vertegenwoordigd gaat de hondenproblematiek gefaseerd aanpakken.

Het probleem is complex en omvat meer dan overlast door loslopende honden. Er is sprake van een toename van het aantal bijtincidenten, waar niet alleen wandelaars en fietsende kinderen de dupe van zijn, maar ook veel geiten en schapenhouders. Er is sprake van dierenmishandeling waaronder verwaarlozing. Er is een toename in het fokken van verschillende type honden waarbij er geen goede omstandigheden aan moederhond en pups worden geboden en er niet wordt voorzien in de benodigde verzorging en socialisatie. Daarnaast zijn er hondeneigenaren die wel voor hun huisdier willen zorgen, maar het financieel niet kunnen.

De overheid kan putten uit drie instrumenten. Handhaving, het treffen van voorzieningen en voorlichting. Om zowel de hondenproblematiek als het dierenwelzijn op een ander niveau te tillen, is er door de werkgroep gekozen voor een aanpak op korte en middellange termijn, waarbij alle instrumenten die de overheid heeft worden ingezet.

Handhaving
Onder de noemer handhaving ligt de aandacht op het terugdringen van bijtincidenten en het stimuleren van goed hondeneigenaarschap door te handhaven op honden die zonder toezicht los lopen. Met de huidige hondenverordening zijn de handhavingsmogelijkheden beperkt tot het opleggen van een boete, het aanwijzen van een hond als zijnde gevaarlijk en het laten inslapen van honden. Op de korte termijn betekent dit dat nu ook de mogelijkheid voor het opleggen van een boete zal worden ingezet in gevallen dat eigenaren hun hond zonder toezicht los laten lopen. Er wordt daarnaast ook gewerkt aan de actualisering van de wetgeving, zodat dit probleem beter aangepakt kan worden.

Gezaghebber Edison Rijna: ‘Een van mijn verantwoordelijkheden is zorgen voor de openbare orde en veiligheid. Door de soms ernstige bijtincidenten komt dat met regelmaat in het geding. De driehoek (Gezaghebber, Openbaar Ministerie en politie) heeft zich gebogen over een weloverwogen aanpak. Het is onze taak om op te treden bij excessen, toch wil ik ook hondeneigenaren aanspreken. Een hondeneigenaar is verantwoordelijk voor het gedrag van zijn of haar hond. Er zijn voldoende mogelijkheden op het eiland om ervoor te zorgen dat een hond een sociaal dier wordt. De komende periode gaan wij strenger toezien op veiligheid rondom de hondenproblematiek en hier in samenwerking met politie ook op handhaven’.

Voorzieningen en voorlichting
De voorlichtingscampagne gaat van start met het verstrekken van basisinformatie. Wat houdt het hebben van een hond in qua verzorging. Van voeding tot verzorging tot het treffen van voorzieningen, zoals het reeds bestaande gratis sterilisatieprogramma voor hondeneigenaren die het financieel zwaar hebben. Maar ook het inzetten van materialen, tijdens de campagne, die het hondenwelzijn vergroten, zoals het maken van een hondenhok of het beschikbaar stellen van een halsband. In de komende maanden zal er op allerlei manieren aandacht worden gegeven aan dierenwelzijn.

Gedeputeerden Kroon en Thielman: ‘Lossen we dit probleem met voorlichting op? Nee, dat zal niet het geval zijn. Om het hoofd te bieden aan dit complexe probleem is handhaving, het treffen van voorzieningen en voorlichting nodig. De voorlichting is gebaseerd op bewustwording en dat is vooral een lange termijn kwestie. Wij moeten met elkaar als gemeenschap inzien dat we niet altijd even goed met onze huisdieren omgaan. Daarbij zeggen wij niet dat wij gaan bepalen hoe dat dan precies moet, maar we kunnen wel helpen en informatie geven hoe je het beste als hondeneigenaar tegemoet kan komen aan de noodzakelijke verzorging die het hebben van een hond met zich meebrengt. De komende tijd gaan wij hier met regelmaat aandacht voor vragen en gaan wij graag dat gesprek met u aan’.

Vanaf november is de campagne te volgen via de website en Facebook van het openbaar lichaam.