Alertheid gevraagd: bezoekers vaak meer geld kwijt aan Visitor Entry Tax door wederverkopers

De enige juiste website voor de betaling van de toeristenbelasting is tourismtax.bonairegov.com

Sinds 1 juli 2022 heeft de Visitor Entry Tax de ‘room tax’ en rental ‘car tax’ vervangen door een eenmalig bedrag van 75 dollar, dat voor aankomst op het eiland betaald moet worden. Er bestaan sites van wederverkopers, die op geen enkele manier verbonden of gerelateerd zijn aan de overheid van Bonaire (OLB) of Tourism Corporation Bonaire (TCB). Toeristen die Bonaire willen bezoeken zijn dan vaak onnodig meer geld kwijt aan de toeristenbelasting (Visitor Entry Tax). De enige juiste website voor de betaling van de toeristenbelasting is https://tourismtax.bonairegov.com.

Deze is ook via een link op de officiële website van Bonaire www.bonaireIsland.com of op de website van een van de andere stakeholders te bereiken, zoals https://bonaireinternationalairport.com. De wederverkopers vragen vaak tot tientallen dollars extra voor het betalen van Bonaire’s Visitor Entry Tax voor de toerist. Het OLB en TCB zijn niet aansprakelijk voor de persoonlijke gegevens die de reiziger, aan andere websites dan bovengenoemde, worden verstrekt (bijvoorbeeld creditcardgegevens en andere gevoelige informatie).

Geen strafbaar feit

Het OLB is sinds december 2022 in contact met de Cyber Politie van KCPN hierover. Zij geven aan dat ze geen strafbaar feit zien in de sites van wederverkopers en zien daarom op dit moment geen reden voor verder onderzoek: “Wederverkopers innen de toeristenbelasting als zijnde een service. Op hun site staat duidelijk dat zij een private onderneming zijn en zij dit als service aanbieden. Zij vermelden ook dat van het hogere betaalde bedrag, 75 dollar aan toeristenbelasting aan Bonaire wordt afgedragen. Het is de eigen verantwoordelijkheid van de bezoeker om zich goed te informeren over de juiste tarieven; hij wordt niet gedwongen om meer te betalen.”

Ook hoofd afdeling Financiën Guus van Eerde zei eerder: “Wij ontvangen van de bezoeker die via deze site een hoger bedrag heeft betaald keurig 75 dollar op onze bankrekening en de bezoeker ontvangt op zijn beurt een geldige QR-code waarmee hij zonder problemen het eiland kan bezoeken.” Het advies van de politie is om volledig te concentreren op de communicatie en bezoekers te informeren over het juiste bedrag en de juiste site. Miles Mercera, directeur van TCB, geeft aan dat ze daar ook volop mee bezig zijn, maar ook dat de hulp van de sector gewenst is. Onlangs is er een groot budget ingezet om bovenaan in de zoekresultaten te komen en dit wordt continu gemonitord.

Dringende oproep

Het OLB en TCB doen een dringende oproep aan de luchtvaartmaatschappijen, hotels, autoverhuurbedrijven en duikscholen om in de bevestiging aan hun klanten en gasten de officiële site te benadrukken https://tourismtax.bonairegov.com, waardoor ze niet onnodig teveel betalen aan de toeristenbelasting van Bonaire (de Visitor Entry Tax). Zij staan tenslotte in direct contact met de bezoeker. Voor meer informatie of vragen kan men een mail sturen naar taxsupport@bonairevisitortax.com