Toeristenbelasting

Vóór 1 juli 2022

Per 1 juli 2024 heeft Bonaire een nieuw systeem voor de inning van de toeristenbelasting. Voor die tijd werd er een logeergastenbelasting (roomtax) van $ 5,50 per persoon per nacht geïnd via de accommodatieverschaffers en een autoverhuurbelasting (cartax) van $ 4 per dag door de autoverhuurbedrijven.

Het oude systeem was complex en een correcte afdracht en inning een uitdaging.  Daarom werd vaak niet volledig geïnd en/of afgedragen. Wat een grote ongelijkheid gaf in de toeristische sector.

Vanaf 1 juli 2022

De nieuw opgezette toeristenbelasting (Visitor Entry Tax) die per 1 juli 2024 is ingegaan, vervangt de logeergastenbelasting èn autoverhuurbelasting en wordt geheven van alle niet-ingezetenen die het eiland per vliegtuig of boot bezoeken.

Tarieven

  • De nieuwe toeristenbelasting bedraagt $ 75 per persoon.
  • Kinderen tot en met 12 jaar, de zogenaamde Eilandskinderen, en inwoners van de andere 5 eilanden van de voormalige Nederlandse Antillen betalen $10 per persoon.
  • Bonairiaanse studenten met een verklaring van de Wet Studiefinanciering BES of met een tastbaar bewijs dat ze voltijds in het buitenland studeren zijn vrijgesteld.
  • Ingezetenen van Bonaire zijn vrijgesteld.
  • Cruisepassagiers betalen $10 per persoon, die door de rederij aan het OLB wordt afgedragen.

Voor deze uitzonderingstarieven zijn bewijsstukken nodig om aan te tonen dat men voor een verlaagd tarief of vrijstelling in aanmerking komt. 
Als er geen bewijsstukken kunnen worden getoond dan bedraagt het tarief $ 75 per persoon.
 

Benodigde bewijsstukken voor uitzonderingstarief of vrijstelling

Om in aanmerking te komen voor een uitzonderingstarief van $ 10 of gehele vrijstelling, dienen aan de agents op de airport of in de zeehaven bewijsstukken te worden getoond. Als de bewijsstukken niet geldig, niet correct en/of niet getoond kunnen worden, dient het volledige tarief van $ 75 te worden betaald.

Geldigheid van het tarief

De geldigheid van een verkregen QR-code na betaling is 1 maand. Dit geldt voor alle tarieven. Binnen deze maand geldigheid kan men andere eilanden bezoeken, het zogenaamde Eilandhoppen, en Bonaire weer binnenkomen via de luchthaven of de zeehaven zonder opnieuw te hoeven betalen.

Indien u een tweede of meerdere keer binnen reist dient u wel via een identificatiebewijs aan te tonen dat de QR-code op uw eigen naam staat. Indien dit niet het geval is, dient u opnieuw te betalen. Ook kan op ieder moment naar bewijsstukken worden gevraagd.

Betaal vooraf online om tijd te besparen

De nieuwe toeristenbelasting kan online worden betaald door de bezoeker aan het eiland via https://tourismtax.bonairegov.com/. Dit kan vanaf 7 dagen voorafgaand aan de reis naar Bonaire worden voldaan per creditcard of Ideal betaling.

Zorg altijd dat u vóór aankomst uw QR-code online regelt! Dit voorkomt onnodig lang wachten voordat u uw koffer kan ophalen. Indien een online betaling om een of andere reden niet lukt, kunt u ‘Pay at Kiosk’ selecteren en toch al een QR code ontvangen. Met deze QR-code is het dan ook mogelijk om snel op de luchthaven te betalen met een creditcard of pin/maestro betaling. Cash betalingen worden niet geaccepteerd. Dit geldt voor zowel de luchthaven als de zeehaven.

Let op websites van wederverkopers (nepverkopers) met hoge tarieven

Er zijn wederverkopers actief die hoge tarieven vragen voor hun ‘service’. Het komt regelmatig voor dat een wederverkoper u kosten rekent en geen QR-code stuurt en bovendien extra rekent.

Let op! Dat u alleen betaalt via onze website met een domeinnaam die eindigt op ‘bonairegov.com’ en nooit meer betaalt dan $ 75.