Griepprik

De jaarlijkse griepprik

Bescherm uzelf tegen griep

Er is een vaccinatie tegen griep. Door de vaccinatie maakt het lichaam afweerstoffen aan tegen het griepvirus. Daardoor wordt de kans op griep kleiner. Als u na de prik toch nog griep krijgt, wordt u minder ernstig ziek en is de kans op ernstige gevolgen kleiner. Als u al griep heeft, dan helpt de vaccinatie niet meer op dat moment.

De griepprik beschermt alleen tegen het griepvirus. Personen die de griepprik hebben gehad, zijn dus niet beschermd tegen andere virussen, zoals het virus dat verkoudheid geeft of het coronavirus.

Kom ik in aanmerking voor een griepprik?

Mensen uit risicogroepen kunnen de griepprik gratis krijgen bij hun huisarts. Personen die werken in de gezondheidszorg komen ook in aanmerking voor de gratis griepprik.

Wanneer krijg ik de griepprik

De griep komt vooral voor tussen december en maart. Nadat u de griepprik heeft gekregen, duurt het 2 weken voordat uw lichaam voldoende stoffen heeft aangemaakt om uw lichaam te beschermen. Het is daarom het beste de griepprik te halen tussen half oktober en eind november. De afweerstoffen die uw lichaam na de griepprik maakt, beschermen u meestal ongeveer een half jaar. Daarom is het verstandig om de griepprik ieder jaar opnieuw te halen.

Bescherm uzelf tegen griep. Neem contact op met uw huisarts.