Vóórdat noodweer toeslaat kunt u de onderstaande maatregelen treffen:

Zorg ervoor dat jouw huis en tuin in goede staat zijn, zodat rondslingerende voorwerpen of takken geen schade kunnen aanrichten tijdens het noodweer.

Verzamel al je belangrijke documenten en foto’s en bewaar deze in een waterdichte plastic zak. Identiteitsdocumenten zijn soms lastig te vervangen en het kan lang duren voordat er weer een nieuwe gemaakt wordt.

Bescherm je ramen met multiplex platen of duct tape. De duct tape plak je in de vorm van een "X” op het raam.

Zorg altijd voor een noodpakket. Een noodpakket bestaat o.a. uit extra geld, batterijen, zaklantaarn, radio/tv op batterijen, flessen water, toiletpapier, voedsel dat lang houdbaar blijft, blikopener, kaarsen, medicijnen, etc.

Zorg ervoor dat jouw mobiele telefoon altijd opgeladen is.

Haal alle huisdieren binnen. Nadat het noodweer voorbij is, is het nog steeds gevaarlijk om op zoek te gaan naar vermiste huisdieren.

Maak foto’s of een filmpje van uw woning vóór de orkaan / tropische storm. Dit kan indien nodig, nuttig zijn voor een eventuele inboedellijst voor de verzekering.

Houd de weerberichten in de gaten via www.knmidc.org, radio en tv. Check ook de facebookpagina "Communicatie Openbaar Lichaam Bonaire” voor informatie van het rampenbestrijdingsteam.

Informeer jouw gezins- en familieleden omtrent de bovenstaande instructies.
 

Tijdens het noodweer houdt u rekening met het volgende:

Zorg voor uw veiligheid en die van uw familie!

Blijf vooral binnen en volg de updates voor uw regio. Hoe groot de verleiding ook is om het noodweer te filmen en/of foto’s te maken, doe dat niet. Binnen ben je droog en veilig.

Ga niet de zee op als dit wordt afgeraden.

Blijf in het gedeelte van uw woning dat niet frontaal in de wind staat. Mocht de wind bijvoorbeeld tegen de ramen van de woonkamer slaan, dan kun je het beste in een andere kamer van uw woning verblijven.

Als je niet thuis, bij vrienden en/of familie kunt schuilen, overweeg dan om naar de dichtstbijzijnde schuilplaats te evacueren.

Houd de facebookpagina "Communicatie Openbaar Lichaam Bonaire” in de gaten voor meer informatie omtrent de beschikbare schuilplaatsen.

Na het noodweer houdt u rekening met het volgende:

Probeer zoveel mogelijk zelf schade te repareren voordat je de hulpdiensten belt. Dit voorkomt dat je de reddingsteams onnodig bezet houdt, terwijl anderen hun hulp dringend nodig hebben.

Houd de facebookpagina "Communicatie Openbaar Lichaam Bonaire” in de gaten voor meer informatie.