Voorbeeldige burger Pedro Nicolaas “Niki” Tromp geëerd met plein dat zijn naam draagt

Tromp was niet alleen bekend als toerisme-directeur, maar ook als journalist en sportleider.

Op donderdag 5 september 2024 heeft het openbaar lichaam Bonaire de nieuwe naam van een plein onthuld ter ere van dhr Pedro Nicolaas ‘Niki’ Tromp, een vooraanstaande en geliefde burger binnen onze samenleving. Het Oranjeplein, naast Passangrahan, waar het eerste Toeristenbureau gevestigd was en waar Tromp als directeur heeft gewerkt, heeft een nieuwe naam. Het plein draagt nu de naam ‘Plasa Niki Tromp’ als erkenning voor Niki’s immense bijdrage aan de ontwikkeling van het toerisme en de Bonairiaanse samenleving.

Gedurende drie decennia was de naam Niki Tromp overal te horen op deze eilanden. Tromp was niet alleen bekend als toerisme-directeur, maar ook als journalist en  sportleider. Niki was belast met toerisme en de Bonaire Regatta, en hij heeft op intensieve wijze gewerkt aan het promoten van Bonaire als favoriete toeristische bestemming.

Niki is op Aruba geboren op 5 december 1937 en na zijn studie heeft hij bij de Lago raffinaderij gewerkt. Na de nodige ervaring te hebben opgedaan, heeft Niki korte tijd op Curacao gewerkt om daarna naar Bonaire te vertrekken, waar hij aan de leiding stond van de verzekeringsmaatschappij British American. Niet lang daarna is hij bij het Bonairiaanse eilandbestuur gaan werken, waar hij na enige tijd de functie ging bekleden van directeur van het Toeristenbureau, dat op hetzelfde plein stond dat nu zijn naam draagt.

Vanaf die plek heeft Niki Tromp hard gewerkt om Bonaire op de internationale toeristische kaart te zetten. Met ondersteuning van personen zoals Hugo Gerharts en Don Steward, heeft Niki de basis gelegd voor het duiktoerisme en de Internationale Bonaire Regatta, een evenement dat hij langer dan 30 jaar heeft georganiseerd.

Naast zijn werk in het toerisme, was Niki een prominent figuur in de media. Hij was correspondent voor de kranten La Prensa en Èxtra en hij is heel bekend geworden als verslaggever van de omroep Z86 (Curom) op Bonaire met zijn nieuwsagentschap Multro.

Daarnaast heeft Niki Tromp de Bonairiaanse Persclub opgericht en hij was actief in verschillende andere sociale en culturele projecten, inclusief de leiding van honkbal- en softbalclubs en het voorzitterschap van de aguinaldo-groep ‘Los Pajaritos Navideños’.  

Niki is op 7 augustus 1992 overleden, een bericht dat de hele Antilliaanse samenleving heeft geraakt. De erfenis van Niki Tromp zal blijven voortleven en het plein dat nu zijn naam draagt, zal dienen als herinnering aan zijn bijdrage aan Bonaire en om zijn nagedachtenis te blijven eren.