Viering Internationale dag van de Moedertaal komende vrijdag

Groot Schooldictee voor leerlingen van basisscholen en een Nationaal Dictee waaraan iedereen kan deelnemen.

Op 21 februari aanstaande is het de Internationale Dag van de Moedertaal. Daarom viert het Bonairiaanse eilandbestuur deze dag komende vrijdag. In dit geval voor wat betreft Bonaire gaat het om onze taal Papiamentu. Papiamentu is een taal die in alle geledingen van onze samenleving wordt gesproken en door een groot deel van onze bewoners, of ze nou hier geboren zijn of niet.

Papiamentu heeft alle strijd en het kolonialisme weten te overwinnen. Het eilandbestuur maakt gebruik van het Papiamentu als de officiële taal in de correspondentie met haar bevolking. Binnen de overheid wordt in het Papiamentu gecommuniceerd en zelfs in de rechtbank wordt onze geliefde taal Papiamentu gebruikt. Wij moeten erg trots zijn op onze moedertaal en een goed gebruik van het Papiamentu blijven stimuleren.

Dit jaar viert de SKAL samen met Fundashon Akademia Papiamentu (Stichting Academie Papiamentu), wederom vanwege de geldende Covid-19 regels, de Internationale Dag van de Moedertaal op aangepaste wijze.

Komende vrijdag 18 februari organiseert de SKAL samen met Fundashon Akademia Papiamentu een Groot Schooldictee tussen 2 en 4 uur ’s middags waaraan de basisscholen deelnemen. Op dezelfde dag is er een Nationaal Dictee van 7 tot 9 uur ’s avonds waaraan iedereen kan deelnemen. Dit vindt plaats bij Gran Chaparal aan de Kaminda Sorobon.
Het belangrijkste doel van de dictees is om bewustwording te stimuleren met betrekking tot goed gebruik van het Papiamentu conform de officiële spelling. Daarom wordt de gehele Bonairiaanse bevolking uitgenodigd om deel te nemen aan het Nationaal Dictee.

Het is goed om te vermelden dat er meerdere positieve ontwikkelingen zijn op het gebied van moedertaal op Bonaire. Op dit moment hebben zowel partijen in Nederland als op Bonaire een route uitgestippeld voor erkenning van het Papiamentu onder het Europees Handvest voor regionale talen of talen van minderheden. Het is een strijd die al lange tijd door organisaties als de Akademia Papiamentu en Splika wordt gevoerd, en waar ze nu de resultaten van kunnen zien.

Dit jaar wordt door het eilandbestuur ook een taalbeleid voor Bonaire ingevoerd. Het bestuur vindt het belangrijk dat onze bevolking in hun eigen taal kunnen lezen. Een plek waar hierin zeker gefaciliteerd moet worden is onze Openbare Bibliotheek Bonaire.

Namens het Bonairiaanse eilandbestuur feliciteert de gedeputeerde van cultuur Nina den Heyer Bonaire met deze Internationale Dag van de Moedertaal.