Verlenging Zuidpier Nello Craane weer een stap dichterbij

Nadat in november vorig jaar de funderingspalen voor de verlenging van de Zuidpier Nello Craane zijn geplaatst is de volgende fase van dit project gestart.

Nadat in november vorig jaar de funderingspalen voor de verlenging van de Zuidpier Nello Craane zijn geplaatst is de volgende fase van dit project gestart. Op de funderingspalen is de geheel geprefabriceerde onderbouw van de pierverlenging geplaatst. Alle betonnen onderdelen zijn in Akkrum, Friesland, gemaakt door de firma Knol die dit project realiseert en die in 2018 ook de renovatie van de Zuidsteiger Nello Craane heeft uitgevoerd.

Met het schip Eurogracht van de firma Spliethoff zijn de tientallen betonnen balken en vloerdelen aangevoerd. Omdat er stukken bij zijn die meer dan 20 ton wegen is er op Bonaire geen kraan die dit kan tillen en zijn de stukken met de kraan van het schip op de eerder geplaatste palen geplaatst.

“ Het is de eerste keer dat het schip als bouwkraan wordt ingezet,” zei de trotse eerste stuurman die het allemaal prachtig vond. Het verliep voorspoedig en binnen een dag was de hijs-klus onder regie van de firma Knol geklaard.

Het Bestuurscollege was er getuige van het gebeuren toen dit plaats vond. “ Onvoorstelbaar dat deze ware elementen met grote precisie op de funderingspalen zijn geplaatst” was de reactie van Gezaghebber Rijna toen hij  zag hoe het werd uitgevoerd. “Het lijkt veel op het bouwen met Lego maar dan vele malen groter en zwaarder. Heel knap wat hier is gepresteerd,” vond hij.

De komende weken wordt de verlenging van de Zuidpier verder afgerond. De firma Stone Crusher heeft 100 kubieke meter beton afgeleverd voor de afbouw van de pierverlenging.