Uniek evenement over afro-caribische familiestructuren

Dit evenement biedt diepgaand inzicht in een unieke vorm van zorg en opvoeding die diepgeworteld is in de Afro-Caribische gemeenschap.

Op zaterdag 22 juni 2024 vindt in het Courtyard by Marriott Hotel een bijzonder evenement plaats, waarbij de Afro-Caribische familiestructuren en het concept ‘Yu sin dolo’ – informeel en soms formeel pleegouderschap – centraal staan. Dit evenement biedt diepgaand inzicht in een unieke vorm van zorg en opvoeding die diepgeworteld is in de Afro-Caribische gemeenschap.

De avond zal gevuld zijn met persoonlijke verhalen en professionele inzichten van een diverse groep sprekers. Nicole Terborg, een vooraanstaande Nederlandse journaliste en dochter van de bekende Surinaams-Nederlandse actrice Jetty Mathurin, zal een van de hoofdgasten zijn. Op 13-jarige leeftijd werd Nicole door haar ouders van een Brabants dorp naar een tante in Amsterdam gestuurd, waardoor zij een ‘kweekje’ werd – de Surinaamse term voor een kind dat wordt opgevoed door een ander familielid, beter bekend als ‘Yu sin dolo’. Nicole zal haar persoonlijke zoektocht naar de redenen achter deze keuze delen, zoals ook te beluisteren is in haar podcast ‘Kweekje, mi kwekipikin’.

Culturele contexten
Daarnaast zal Mimi Frans, afkomstig uit Rincon, Bonaire, haar ervaringen delen als verzorger van talloze kinderen die niet haar biologische kinderen zijn. Mimi biedt waardevolle inzichten in de dynamiek van deze bijzondere vorm van zorg en opvoeding binnen de Bonairiaanse cultuur. Shaedra Baromeo, die zelf is opgegroeid als ‘Yu sin dolo’ en later een kind heeft grootgebracht dat niet haar biologisch kind is, zal haar dubbele perspectief en de bijbehorende uitdagingen en verrijkingen belichten. Kinder- en jeugdpsychiater Eugenie Curiel zal haar professionele inzichten delen over de mentale gezondheid en opvoeding binnen de Caribische gemeenschap, waarbij zij specifiek zal ingaan op hoe culturele contexten de ontwikkeling van kinderen beïnvloeden.

Relevantie en impact
Het evenement is volledig gratis en bedoeld om het bewustzijn te vergroten over hoe ‘Yu sin dolo’ een essentiële rol speelt in de Afro-Caribische gemeenschappen en hoe het levens van kinderen en gezinnen vormt. Door verhalen te delen en te luisteren naar ervaringen, biedt deze bijeenkomst een unieke gelegenheid om meer te leren over de rijke culturele achtergronden en de impact van informele pleegouderschapssystemen. Jennifer Pocornie-Martis, de organisator van het evenement, benadrukt: “Dit evenement biedt een platform voor het delen van ervaringen en inzichten die vaak onderbelicht blijven. Het is een kans om de diversiteit en complexiteit van Afro-Caribische familiestructuren te vieren en te begrijpen.”

Praktische informatie
De avond wordt zowel in het Papiamentu als in het Nederlands gehouden, wat bijdraagt aan de toegankelijkheid voor een breed publiek. Deelnemers worden aangemoedigd om actief deel te nemen aan discussies en vragen te stellen aan de sprekers, waardoor een interactieve en verrijkende ervaring wordt geboden. Voor meer informatie over het evenement en registratie kunt u contact opnemen via eventsbibliotekapubliko@bonairegov.com

Datum: zaterdag 22 juni 2024
Tijd: 19:00 uur tot 21:30 uur
Locatie: Courtyard by Marriott Hotel, Bonaire (conference room)