Toespraak van Gezaghebber Edison Rijna op 27 mei 2021

Het aantal actieve casussen van COVID-19 is nog steeds stabiel laag.

Kralendijk - Vandaag heb ik nogmaals goed nieuws. Het aantal actieve casussen van COVID-19 is nog steeds stabiel laag. We hebben op dit moment 18 actieve casussen. Tot nu toe zijn 10.824 mensen van de bijna 19.000 personen volledig gevaccineerd. En er zijn 13.855 mensen die de eerste prik hebben ontvangen. Dit betekent dat er 73,1 % gevaccineerd is met de eerste prik en 57,1 % is volledig gevaccineerd.

Ik ben blij te merken dat meer en meer mensen zich blijven aanmelden voor vaccinatie. Dit alles betekent dat we ook in de toekomst verder kunnen versoepelen. Vanaf vandaag gaan we naar risiconiveau 2, dat wil zeggen niveau zorgelijk, voor een periode van 4 weken, vanaf vandaag 27 mei tot en met donderdag 24 juni.

Dit zijn de belangrijkste veranderingen:

Vanaf vandaag mogen 25 mensen samenkomen in prive bijeenkomsten, zoals thuis en op het strand. Restaurants, sportscholen, kerken, sauna’s, casino’s en bioscopen mogen weer op normale capaciteit draaien. Zij moeten rekening houden met anderhalve meter afstand tussen personen en huishoudens.

Het advies om zoveel mogelijk thuis te werken is niet meer van kracht.

Het blijft belangrijk om grote groepen mensen te vermijden en te vermijden om met veel mensen in een ruimte te zijn waar geen frisse lucht stroomt. Vergeet niet dat het virus nog steeds op het eiland is. We moeten het virus niet de kans geven zich te verspreiden. Het advies is nog steeds om thuis te blijven bij klachten en je te laten testen.

In risiconiveau 2 zijn er een aantal uitzonderingen gemaakt. Vanaf nu is sporten mogelijk  met publiek erbij. Publiek is toegestaan tot 50% van de capaciteit van de locatie. Zo zorgen we ervoor dat er geen grote groepen mensen bijeenkomen. Ook is het voor het publiek niet toegestaan om alcohol te drinken.

Vanaf vandaag mag er ook gedanst en gezongen worden, maar alleen buiten, in de open lucht.

Alle maatregelen kunt u bekijken op onze website bonairecrisis.com.

Ook verandert er een aantal voorwaarden voor het inreizen.

Binnenkort is het mogelijk om een antigeentest te doen bij aankomst op het vliegveld. Dit betekent dat er meer internationale vluchten kunnen komen naar Bonaire. Zo kunnen we bijvoorbeeld eindelijk weer vluchten uit Amerika ontvangen. De eerste vluchten komen volgende week op 5 juni aan.

Vanaf 1 juni vervalt de centrale quarantaine. We gaan over op thuisquarantaine, als de thuissituatie dit toelaat. Na 5 dagen kan bij Publieke Gezondheid een test worden gedaan. Als deze negatief is, mag men uit quarantaine. De quarantaine blijft verplicht voor passagiers uit landen met een zeer hoog risico.

Afgelopen dinsdag is in de Eerste Kamer een nieuwe wet aangenomen. Die maakt het mogelijk om onderscheid te maken in beleid tussen mensen die volledig gevaccineerd zijn en mensen die niet volledig gevaccineerd zijn. Het betekent dat we ook onderscheid kunnen maken bij het inreizen. We beginnen bij een onderscheid bij het inreizen vanaf  Curaçao en Aruba. Vanaf 1 juni kan iemand vanaf Curaçao  en Aruba zonder test naar Bonaire komen als die persoon volledig gevaccineerd is. Je bent compleet  gevaccineerd als je twee coronaprikken hebt gehad en je de tweede prik meer dan twee weken geleden hebt gekregen. Aruba en Curaçao onderzoeken op dit moment of ze deze maatregel ook kunnen invoeren voor passagiers uit Bonaire  die naar die eilanden reizen.

Zoals ik zei, zijn er veel positieve ontwikkelingen op Bonaire. Dit hebben we bereikt dankzij jullie medewerking en inzet. Ik hoop dat het zo goed blijft gaan.

Ik eindig met de volgende oproep: hou je aan de maatregelen, laat je testen bij klachten, en laat je vaccineren.