Toespraak van Gezaghebber Edison Rijna op 25 november 2021

De COVID-19 besmettingen stijgen nog steeds op ons eiland.

Bon tardi allen,

We maken op dit moment moeilijke tijden mee. De COVID-19 besmettingen stijgen nog steeds op ons eiland, terwijl we ons tegelijkertijd voorbereiden op de feestdagen eind dit jaar. Het zijn belangrijke feesten voor elk van ons om te vieren met vrienden en familie. Deze tijd is ook heel belangrijk voor de economie van ons eiland. We zitten in het hoogseizoen en verwachten veel toeristen die ons eiland bezoeken.

Aan de ene kant hebben we de feestdagen die eraan komen. Aan de andere kant blijven de covid besmettingen stijgen, zoals we dat ook in de rest van de wereld zien. In de praktijk blijkt dat de vaccins  zeer goed werken tegen ziekenhuisopnames. Maar we zien ook dat volledig gevaccineerden mensen nog wel besmet kunnen raken en het virus door kunnen geven.

Fundashon Mariadal doet alles wat zij kan om ons de juiste zorg te geven. De afdeling Publieke Gezondheid doet ook haar uiterste best om iedereen die dat nodig heeft te testen en doet bron en contact onderzoek.

De oplopende besmettingen zorgen ervoor dat het zorgpersoneel onder toenemende druk haar werk moet doen. Door het hoge aantal besmettingen is de afdeling Publiek Gezondheid gedwongen om het bron- en contactonderzoek aan te passen. Besmette personen zijn nu zelf verantwoordelijk om hun nauwe contacten te informeren.  De nauwe contacten  moeten dan op eigen initiatief alvast in quarantaine gaan als ze risico’s hebben gelopen.

Vandaag hebben we 210 actieve besmettingen. Van de laatste besmettingen is 50% van de bron van de besmettingen onbekend. De afdeling Publieke Gezondheid heeft gemerkt dat mensen die klachten hebben of nauwe contacten hadden met een  besmette persoon niet altijd komen testen. Dit betreur ik zeer. Want zo lopen er besmette kinderen en volwassenen rond die anderen ongemerkt kunnen besmetten.

In de afgelopen weken heeft Publieke Gezondheid ook gemerkt dat het virus zich vooral verspreidt in ruimtes waar weinig frisse lucht is zoals op school of op het werk.  Op dit moment liggen er gelukkig niet veel mensen in het ziekenhuis, maar met deze oplopende cijfers kan het ziekenhuis weer snel vollopen.

Als we de verdere verspeiding van het virus willen stoppen, moeten we maatregelen nemen. We kunnen de verspreiding stoppen als we het aantal contacten tussen mensen verminderen. Daarom heb ik besloten om een aantal maatregelen te nemen. Deze gaan aanstaande zaterdag 27 november in en zullen gelden tot en met maandag 3 januari. Natuurlijk kijken we steeds of de maatregelen nog genoeg zijn of juist teveel zijn, en zullen wij de maatregelen aanpassen als de situatie hierom vraagt.

Ik doe een dringend verzoek aan elke werkgever om hun personeel zo veel mogelijk thuis te laten werken. En om ervoor te zorgen dat dit ook mogelijk is voor hen. Er zijn ook veel besmettingen op scholen. Scholen doen hard hun best om het aantal besmettingen zo laag mogelijk te houden. Zo werken zij met vaste groepen in de klas en vermijden zoveel mogelijk contact tussen docenten en ouders. Ook wordt regelmatig geventileerd in de klas.

Samen met de scholen is besloten om 17 december de laatste schooldag te laten zijn van dit jaar.

Ik wil iedereen vragen om al hun bezoek de komende tijd buiten te ontvangen, bijvoorbeeld op het balkon. Het maximale aantal mensen dat thuis of bijvoorbeeld op het strand of kunuku bij elkaar mag komen is 10 personen, inclusief huisgenoten.

Vanaf zaterdag 27 november is het verplicht om mondkapjes te dragen in de publieke binnenruimten. Ook mensen met een contactberoep moeten vanaf zaterdag een mondkapje dragen.

Over georganiseerde evenementen wil ik het volgende zeggen. Het is toegestaan om evenementen te organiseren met een maximum van 100 personen. Evenementen mogen alleen buiten plaatsvinden. Het is niet meer toegestaan om te dansen en zingen door publiek tijdens het evenement. Dit zijn hoog risico activiteiten die niet passen bij de huidige ernstige situatie. 

Dit geldt ook voor de horeca, ook daar mag niet meer binnen, noch buiten gezongen en gedanst worden door publiek. Zowel bij evenementen als in de horeca geldt dat mensen een vaste zitplaats moeten hebben.

Sportevenementen mogen doorgaan. Binnen mag geen publiek aanwezig zijn. Buiten mag 50% van het publiek aanwezig zijn.

We zullen de komende dagen een uitnodiging sturen om met de horeca, organisatoren van evenementen en sportorganisaties om tafel te gaan, om het hier meer diepgaand over te hebben.

Vanaf 27 november is het zowel verplicht voor gevaccineerde personen als voor ongevaccineerde personen om in quarantaine te gaan als zij in contact zijn geweest met een besmet persoon of een besmette huisgenoot. Hiermee volgen we de nieuwe richtlijn van het RIVM. Na vijf dagen quarantaine kan men een test doen bij Publieke Gezondheid, en na een negatieve uitslag mag men uit quarantaine. Een persoon die positief test moet natuurlijk thuis in isolatie blijven en de adviezen van Publieke Gezondheid opvolgen.

Werkgevers kunnen contact opnemen met SZW om compensatie te krijgen voor mensen die verplicht in quarantaine zijn of besmet zijn.

Met ingang van 30 november veranderen de inreisvoorwaarden. Vanaf dan kunnen volledig gevaccineerden die naar Bonaire reizen kiezen of ze een antigeentest doen 24u voor vertrek,  of een PCR test 48 uur  voor vertrek. Reizigers  die niet of niet volledig gevaccineerd zijn moeten een PCR test doen 48u van te voren. Op dit moment geldt nog steeds dat vanaf de zustereilanden naar Bonaire gereisd kan worden zonder test, als men volledig gevaccineerd is.

Als laatste wil ik me richten tot de mensen die niet gevaccineerd zijn. Wees u er bewust van dat u extra kwetsbaar bent als u niet gevacccineerd bent. Als u een medische aandoening heeft, en niet gevaccineerd bent, bent u zelfs dubbel kwetbaar. Daarom adviseer ik u om groepen mensen te vermijden. Hou daar alstublieft rekening mee en zorg goed voor uzelf.

Ik wil iedereen vragen om altijd anderhalve meter afstand te houden. Als u uw vrienden en familie wil ontmoeten, doe dit dan in de open lucht. Wij allen willen de feestdagen op een fijne manier met onze geliefden doorbrengen. En dit kan als we ons allemaal aan de regels houden.