Toespraak van Gezaghebber Edison Rijna op 24 juni 2021

Verandering in Covid-19 maatregelen vanaf 25 juni tot en met 22 juli 2021.

Beste inwoners,

Vandaag wil ik me richten op de verandering in maatregelen die vanaf morgen vrijdag 25 juni tot en met 22 juli 2021 van kracht zijn. Ik sta ook stil bij de wijzigingen in voorwaarden om naar Bonaire te reizen, die begin juli 2021 van kracht worden.

Laat ik beginnen met de maatregelen. De cijfers van mensen die met het COVID-19 virus besmet zijn geraakt lijken goed. Zo nu en dan is er een kleine uitbraak, voornamelijk onder jongeren of onder volwassenen die niet gevaccineerd zijn. Tot nu toe zijn de cijfers stabiel en ze blijven laag. Het is belangrijk dat er heel weinig ernstig zieke mensen zijn en dat er geen mensen door COVID-19 in het ziekenhuis liggen. Daarom versoepelen wij de maatregelen en kunnen wij van risiconiveau 2 naar risiconiveau 1 gaan. Natuurlijk blijven wij de situatie monitoren om te kijken of het noodzakelijk is om de maatregelen aan te passen.

Er zijn twee regels die nog steeds van kracht blijven. Horeca ondernemingen moeten om 00:00 ‘s avonds sluiten en het is niet toegestaan om in binnenruimtes te dansen. Deze regels blijven van kracht omdat wij gemerkt hebben dat op deze plekken het risico groter is dat mensen het virus overdragen.

Ik ga het nu hebben over de veranderingen in de voorwaarden om naar Bonaire te reizen. We gaan meer onderscheid maken tussen passagiers die volledig gevaccineerd zijn en passagiers die niet gevaccineerd zijn. Over het algemeen zullen personen die niet gevaccineerd zijn, meer moeten testen dan personen die wel gevaccineerd zijn.

Er zal ook onderscheid worden gemaakt tussen verschillende risiconiveaus voor landen. Het aantal gevallen van COVID-19 is zoveel gedaald in de Verenigde Staten en Nederland, dat zij waarschijnlijk binnenkort laag risico landen worden. Dit betekent dat volledig gevaccineerde passagiers uit deze landen vanaf  begin juli 2021 zich niet hoeven te laten testen om naar Bonaire te reizen. Niet gevaccineerde passagiers uit de Verenigde Staten en Nederland moeten zich dan nog wel laten testen.

De verplichte quarantaine voor hoog risicolanden wordt afgeschaft. Bij aankomst hoeven passagiers uit deze landen niet meer in quarantaine. Ze moeten zich wel vóór vertrek laten testen en er wordt ook aan hen gevraagd om zich op de vijfde dag na aankomst te laten testen.

Voor inwoners van Bonaire die niet gevaccineerd zijn en die naar Aruba of Curaçao willen reizen, komen er meer mogelijkheden. Als een niet gevaccineerde inwoner bijvoorbeeld naar Curaçao reist en hij op Bonaire is getest, kan deze persoon binnen 72 uur naar ons eiland terugkeren zonder zich opnieuw te laten testen.

Deze wijzigingen gaan begin juli in. De precieze datum is nog niet bekend, maar hangt af van de besluitvorming in Den Haag. We zullen jullie hierover zo snel mogelijk informeren.

Het is nog steeds zo dat kinderen van 13 jaar en ouder zich moeten laten testen om naar Bonaire te reizen. De leeftijdsgrens verandert begin juli. Vanaf dan moeten kinderen van 12 jaar en ouder zich laten testen om naar Bonaire te reizen. Dit komt omdat de Nederlandse en Europese regels hierover veranderd zijn.

Ik wil ook zeggen dat we bezig zijn met de voorbereidingen om gegevens van gevaccineerde mensen op Bonaire te verbinden aan het Nederlandse Digitale Corona Certificaat – het DCC. Wij hopen u binnenkort meer hierover te kunnen vertellen. Voorlopig kunnen inwoners van Bonaire de originele vaccinatiekaart gebruiken bij het reizen als bewijs dat de persoon gevaccineerd is.

Voor meer informatie over de risiconiveaus van de verschillende landen en de voorwaarden om naar Bonaire te reizen, kunt u binnenkort op onze website kijken: www.bonairecrisis.com.