Toespraak van Gezaghebber Edison Rijna op 22 april 2021

We gaan morgen van risiconiveau 5 naar risiconiveau 4.

Kralendijk - Bon dia,

Ik ben blij dat dankzij jullie goede medewerking aan de maatregelen, ik vandaag verdere versoepelingen aan kan kondigen. We gaan morgen van risiconiveau 5 naar risiconiveau 4. Morgen zullen ook de avondklok en het alcoholverbod in de openbare ruimte worden opgeheven. Deze nieuwe maatregelen gelden voor drie weken, en we evalueren regelmatig of we eerder kunnen versoepelen.

Het aantal besmettingen op Bonaire is drastisch gedaald en we zien dat dit zal blijven dalen. Vandaag hebben we nog maar 34 actieve besmettingen. Het aantal mensen dat in het ziekenhuis is opgenomen is gedaald, daardoor is de druk op de medische zorg minder geworden. De andere reden is dat een steeds groter deel van onze samenleving is gevaccineerd en op die manier is beschermd tegen het virus. Ik geef zo meer details hierover.

Risiconiveau 4 betekent dat heel veel weer mogelijk is, maar met restricties. Omdat er iedere dag nog gevallen van besmetting met het virus worden vastgesteld, moeten we voorzichtig blijven. Kijk voor meer informatie en details op bonairecrisis.com naar de maatregelen van risiconiveau 4. Ik noem een aantal versoepelingen op hoofdlijnen. We kunnen elkaar weer gaan bezoeken met twee huishoudens, en een maximum van 10 personen. Bedrijven voor contactberoepen zoals kapsalons, en kapperszaken mogen weer open. Alle winkels mogen weer open. Horecazaken mogen tot 22.00 uur open zijn, en mogen ook weer alcohol schenken. Casino’s en loterijkantoren, en ook gyms en kerken mogen weer open. Hou er rekening mee dat voor al deze plekken en sectoren nog wel maatregelen en restricties gelden. Kijk hiervoor op onze website bonairecrisis.com.

Aangezien het virus nog steeds op het eiland is, en wij met alle varianten rekening moeten houden, is het nog niet toegestaan om evenementen te organiseren. Dit is om onszelf te beschermen zodat we niet weer terug hoeven te gaan naar strengere maatregelen en een hoger risiconiveau. Daarom kunnen we dit jaar niet de feestdagen vieren zoals Dia di Rincon en Koningsdag en andere festiviteiten die in deze tijd gebruikelijk zijn. Wel onderzoeken we de mogelijkheden voor proefevenementen in de komende periode, die veilig zijn.

11.416 mensen hebben zich inmiddels gevaccineerd, waarvan 4.175 personen twee keer zijn gevaccineerd. Ongeveer zestig procent van de bevolking heeft daarmee de eerste prik gehad, en daarmee gaan we in de goede richting. De samenleving heeft laten zien solidair te zijn met de ander. Maar we zijn er nog niet. Hoe meer mensen zich laten vaccineren, hoe eerder we terug kunnen naar een normaal leven. Deze week en volgende week is het mogelijk om in je wijk de eerste prik te halen, zonder afspraak. Als je nog twijfels of vragen hebt, kun je ook bij die wijkteams terecht. Ook kun je in Kompleho Deportivo Jorge Nicolaas en bij Fundashon Mariadal zonder afspraak terecht voor een vaccinatie. Kijk voor meer informatie op www.bonairecrisis.com of bel 0800-0900.

Ik wil jullie nogmaals bedanken voor jullie goede medewerking en hoop dat we samen voort blijven gaan op deze goede weg.