Toespraak van Gezaghebber Edison Rijna op 12 mei 2021

ik heb besloten om nu naar risiconiveau 3 te gaan.

Kralendijk - Vandaag op de Internationale Dag van de Verpleging wil ik iedereen die in de verpleging werkt feliciteren en bedanken. Jullie hebben laten zien hoe waardevol jullie bijdrage aan de samenleving is. Het werk dat jullie verzetten, zeker in het jaar dat wij achter de rug hebben, is zeer belangrijk gebleken voor onze samenleving.

Nu het aantal besmette mensen met Covid-19 gedaald is naar 10 personen, en er geen mensen met Covid in het ziekenhuis zijn opgenomen, kunnen wij de maatregelen verder versoepelen. Wij zitten al drie weken in risiconiveau 4. We hebben gezien hoe de cijfers langzaam daalden en stabiel werden. Daarom heb ik het besluit genomen om nu naar risiconiveau 3 te gaan. Deze fase geldt voor twee weken. Na twee weken bekijken wij opnieuw wat er gedaan moet worden. Wij moeten voorzichtig blijven, want de laatste dagen zien wij dat er toch nog mensen positief testen voor Covid-19.

Risiconiveau 3 betekent onder andere dat bars, restaurants en casino’s tot een later tijdstip open kunnen blijven. Bezoek voor een uitgebreide uitleg onze website www.bonairecrisis.com. Bij het onderdeel ‘maatregelen’ zijn alle informatie over risiconiveau 3 te vinden. Dat wij naar risiconiveau 3 gaan, betekent niet dat wij kunnen doen alsof de Covid-periode achter de rug is. Wij constateren dat er nog steeds veel mensen in grote groepen bij elkaar komen. Zoals onder andere voor Moederdag, bij illegale feesten thuis of op het strand. Hierdoor vormen wij het gevaar dat het virus zich blijft verspreiden. Daarom doe ik een serieuze oproep aan iedereen om te vermijden in grote groepen bij elkaar te komen.

Aan de andere kant ben ik blij te zien dat ondertussen meer en meer mensen zich hebben laten vaccineren. 68% heeft in ieder geval de eerste coronaprik gekregen. Het is belangrijk om ook de tweede coronaprik te halen, omdat juist het vaccin nu onze redding is uit de coronacrisis. Zo dadelijk zal dokter Marian Luinstra-Passchier meer informatie hierover geven.

Vanaf 19 mei geldt een reisadvies met de kleurcode geel voor Bonaire. Nederland beschouwt Bonaire als een laag risico eiland. Passagiers uit Bonaire die naar Nederland reizen hoeven zich niet meer te laten testen en worden niet geadviseerd om in quarantaine te gaan. Aan de andere kant blijft Nederland wél een hoog risico land voor Bonaire. Daarom worden de testen gehandhaafd die gedaan moeten worden als men naar Bonaire reist.

In het Nederlandse parlement, de Tweede Kamer, zijn twee wetten aangenomen die relevant zijn voor Bonaire. Met deze wetten kunnen ook verschillende regels worden vastgesteld voor mensen die gevaccineerd zijn en mensen die niet gevaccineerd zijn die naar Bonaire willen reizen. Later zal meer informatie worden gegeven voor welke landen deze nieuwe regels gaan gelden. Ik kan al wel vertellen dat we binnenkort willen invoeren dat je vanaf onze zustereilanden zonder test naar Bonaire kunt reizen en omgekeerd, als je volledig gevaccineerd bent. De wet maakt ook onder andere mogelijk dat passagiers bij aankomst op Bonaire de antigeentest kunnen doen. Voor Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen wordt het zo gemakkelijker om passagiers naar Bonaire te vliegen. Onze hoop is dat zij binnenkort met vluchten naar ons eiland beginnen.

Denk eraan om goed voor jezelf te zorgen en hou je aan de maatregelen, heb je symptomen, laat je testen en ga vaccineren.