Toespraak van dr. Marian Luinstra-Passchier op 24 juni 2021

Risiconiveau 1 heet niet voor niets ‘waakzaam’.

Bon dia iedereen. Als dokter wil ik onder andere uitleggen wat risiconiveau 1  inhoudt. Risiconiveau 1 heet niet voor niets ‘waakzaam’. COVID-19 is nog steeds op Bonaire aanwezig en het zal de komende tijd op ons eiland blijven. Wij zullen allemaal moeten leren leven met COVID-19. Zeker is dat er zo nu en dan een kleine uitbraak zal zijn. Wij kunnen deze situatie samen onder controle houden als nog meer mensen zich laten vaccineren. En ook als wij ervoor zorgen dat we niet samen drommen in afgesloten ruimtes. In risiconiveau 1 moeten mensen nog steeds afstand blijven houden. Het blijft ook belangrijk dat u uw handen regelmatig blijft wassen en in uw elleboog hoest of niest. Als u klachten hebt, blijf dan thuis, zelfs als u lichte klachten hebt. Bel 0800 0800 en maak een afspraak om u te laten testen.

Het is nog steeds mogelijk om de eerste of de tweede prik tegen corona te halen. Als u wilt, kunt u 0800 0900 bellen om een afspraak te maken voor de coronaprik. Maar u kunt ook zonder afspraak bij een huisdokter of bij  Sporthal Jorge Nicolaas een coronaprik halen. Op facebook en in de kranten worden de dagen gepubliceerd waarop u zonder afspraak de coronaprik kan halen.

Bonairiaanse studenten die in het buitenland studeren en op vakantie naar Bonaire komen, kunnen zich melden om zich te laten vaccineren tijdens hun verblijf op ons eiland. Het is belangrijk dat veel jongeren zich laten vaccineren om zo te helpen de verspreiding van het virus te beperken.

Nu de verplichte quarantaine voor reizigers wordt opgeheven, houdt Publieke Gezondheid nog meer de vinger aan de pols om te weten welke varianten van het virus op het eiland aanwezig zijn. Zo monitoren we of reizigers het virus naar het eiland meenemen. Alle virussen die wij tegenkomen bij het testen, worden nu naar het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu, het RIVM in Nederland gestuurd voor verder onderzoek. We doen er alles aan om Bonaire veilig te houden voor de bewoners en bezoekers.