Toespraak van dr. Marian Luinstra-Passchier op 12 mei 2021

Als je vaccineert, bescherm je jezelf en de mensen om je heen.

Kralendijk - Na een zorgelijke periode met veel besmettingen en helaas ook sterfgevallen, hebben we nu gelukkig nog heel weinig besmettingen. Er zijn nu  geen Covid-patiënten meer in het ziekenhuis.  Maar we zijn er nog niet! Dagelijks worden er nog wel een of meer personen positief getest. Het gaat om mensen van buiten maar ook om bewoners van Bonaire. 

Het is opvallend dat vooral veel mensen uit de jongere leeftijdsgroepen de laatste weken positief testen. Vorige week een groep jongeren onder de 20 jaar. Er zijn al vier weken  lang  geen besmettingen meer in de leeftijdsgroep van boven de 60 jaar. Groepen jongeren uit Nederland en jongeren van Bonaire hebben samen feestjes gehouden bij verschillende resorts en bij mensen thuis.  Dat heeft tot meerdere besmettingen geleid bij stagiaires en jongeren die hier een tijdje komen werken.  

We hebben ook gezien dat sommige personen die positief testten heel veel nauwe contacten hadden. Al deze contacten moesten daarna in quarantaine.  Mensen die al gevaccineerd zijn denken soms dat alles weer kan.  Helaas is dat nog niet zo!  Er zijn nu nog groepen mensen op Bonaire die  niet gevaccineerd zijn. Dat betekent dat het virus zich nog steeds kan verspreiden.  Daarom vragen we aan de mensen die een of zelfs twee maal gevaccineerd zijn om zich aan de regels te houden.  Als je in een groep zit waarin de meeste mensen gevaccineerd zijn, zal het aantal besmettingen in die groep steeds meer dalen.

We zien dat vooral jongere leeftijdsgroepen minder gevaccineerd zijn. Van de 70-plussers is nu bijna 70% gevaccineerd en dat is goed nieuws. Maar de jongere bewoners blijven nog achter!

Als je vaccineert, bescherm je jezelf en de mensen om je heen.  Er zijn mensen die nog even willen wachten om zich te laten vaccineren. Voor hen is het goed om te weten dat de voorraad vaccins  die we nu hebben moet worden gebruikt voor eind juli.  Dus wacht niet te lang. De uiterste week om de eerste prik te halen is begin juli. Als we deze voorraad niet opmaken wordt het later moeilijker om nieuwe voorraad te krijgen. Meld je daarom snel aan om de coronaprik te halen, of kom zonder afspraak bij het sportcomplex Jorge Nicolaas. Wij hebben op Bonaire het Pfizer vaccin. Alle onderzoeken laten zien dat het een goed vaccin is, en dat bij  mensen die het Pfizervaccin krijgen, er weinig bijwerkingen zijn. Het OLB biedt haar Bonairiaanse studenten in het buitenland straks de mogelijkheid om de prik hier te halen. Later volgt meer informatie hierover.

Covid verdwijnt niet zomaar uit ons leven.  We kunnen altijd nog periodes hebben met kleine pieken van besmettingen. Als zoveel mogelijk mensen gevaccineerd zijn en iedereen zich bij klachten laat testen, hopen we dat we geen grote pieken van besmettingen meer krijgen. En ook dat er dan niet veel mensen zijn die in het ziekenhuis moeten worden opgenomen of dat de maatregelen moeten worden aangescherpt. En met twee vaccinaties zijn er straks zeker voordelen bij het reizen, namelijk dat je minder moet testen.  De gezaghebber heeft daarover gesproken.

Ik wil me speciaal tot de jongere Bonairianen  richten. Denk niet : “Ik ben jong en heb een vaccinatie niet nodig.” Laat je vaccineren. Doe het.  Als je het niet voor jezelf doet,  doe het dan voor je ouders, je grootouders, en voor je clubgenoten van de sportclub . Als jij goed gevaccineerd bent, lopen zij minder risico op ziekte. We doen het samen, met elkaar en voor elkaar, voor een gezonder Bonaire.