Terugkijken op 75 jaar vrijheid tijdens de Dodenherdenking

Met een aangepaste Dodenherdenkingceremonie zijn allen herdacht die hun leven hebben verloren tijdens oorlogen.

Kralendijk - Met een aangepaste Dodenherdenkingceremonie zijn allen herdacht die hun leven hebben verloren tijdens oorlogen. Deze ceremonie vond plaats bij het monument voor gevallenen in het centrum van Kralendijk. Door de coronamaatregelen waren een beperkt aantal mensen aanwezig bij de ceremonie.

Al vroeg hingen de vlaggen van Bonaire en Nederland halfstok bij het monument. Na twee minuten stilte te hebben gehouden, werd er over gegaan tot de kranslegging. Namens het openbaar lichaam Bonaire legden Gezaghebber Rijna en eilandsecretaris Wendy Pelk een krans. Daarna volgde waarnemend rijksvertegenwoordiger Jan Helmond namens het Rijk. Korpschef Rosales, van het Korps Politie Caribisch Nederland en kapitein Snijders, van de Koninklijke Marechaussee, legden samen een krans bij het monument. Als laatste volgden de heren Van der Linden en Straus van de veteranenvereniging.

Thema van dit jaar is: ‘na 75 jaar vrijheid’. Zowel gezaghebber Rijna als waarnemend rijksvertegenwoordiger Helmond stonden stil bij het thema. In hun toespraken trokken ze een lijn van wat er in de tweede wereldoorlog heeft afgespeeld en de vrijheid die wij nu genieten. Na het spelen van de volksliederen van Bonaire en Nederland werd de ceremonie afgesloten. Ieder sprak hun hoop uit dat de Dodenherdenking volgend jaar normaal verloopt, zonder de beperkingen van de huidige coronamaatregelen. U kunt de ceremonie terugzien op: https://fb.watch/5hC7eQDbiA/