Van 19 tot 23 mei 2025 vond op Bonaire de tweede DCALFA (Dutch Caribbean Agriculture, Livestock, and Fisheries Alliance) conferentie plaats. Het evenement was een groot succes en bood een waardevol platform voor de zuster-eilanden van het Nederlands-Caribisch gebied om kennis, ervaringen en best practices te delen, en om de samenwerking binnen de landbouw, veeteelt en visserij sectoren verder te versterken.
De conferentie markeert een belangrijke mijlpaal in de gezamenlijke inspanningen van Aruba, Bonaire, Curaçao, Saba, Sint Eustatius en Sint Maarten om duurzame voedselsystemen te ontwikkelen en de lokale voedselzekerheid te vergroten. In juni 2023 ondertekenden de eilanden een Memorandum of Understanding (MoU), waarin de collectieve inzet voor effectievere communicatie, samenwerking en kennisuitwisseling wordt benadrukt. De DCALFA-alliantie speelt een cruciale rol in het bevorderen van duurzame landbouwpraktijken, het verbeteren van de gezondheid en productiviteit van vee, en het verantwoord beheren van de visserij in de regio.
De vijfdaagse conferentie begon met een officiële opening, waarin onder andere gezaghebber John Soliano, gedeputeerde Anjelica Cicilia, DCALFA-president Nathalie Maduro uit Aruba en DCALFA-vicepresident Shervin Frederick uit Sint Maarten het belang van samenwerking benadrukten. De circa 55 deelnemers, waaronder ook vertegenwoordigers van boeren, vissers en jongeren, werden daarna geïnformeerd over diverse initiatieven, waaronder de lancering van de DCALFA-website en presentaties over innovatieve projecten zoals BonCirc, PHITO en onderzoek naar de stand van de visserijsector.
Hoogtepunten van de conferentie
De conferentie bood niet alleen ruimte voor presentaties en discussies, maar ook voor interactieve workshops en veldbezoeken. Zo verkenden de deelnemers op dinsdag 20 mei een reeks lokale bedrijven en organisaties, waaronder de boerderijen Kunuku Copacabana en Punta Blanku, het Daily Catch Fisherman's Market, de Tera Barra native garden, RoffaReefs, LVV en Nature Cooking School. Deelnemers kregen de gelegenheid om direct van de lokale gemeenschap te leren en hands-on kennis op te doen.
Op donderdag 22 mei vond een paneldiscussie plaats met vertegenwoordigers van verschillende eilanden en van Nederland, waaronder minister Geoffrey Wever van Aruba, gedeputeerde Anjelica Cicilia van Bonaire, en Hamza Kacha van het ministerie van Klimaat en Groene Groei. Dit panel besprak de beleidsvisie voor voedselzekerheid in de regio, een onderwerp dat cruciaal is voor de toekomst van het Nederlands-Caribisch gebied. Tijdens het panel vond ook een dialoog plaats met vissers, boeren en jongeren over hun uitdagingen en dromen.
De conferentie werd afgesloten met een overleg over de verlenging van het MoU in 2026, wat op Sint Maarten zal plaatsvinden. Hiermee werd de samenwerking van de eilanden op het gebied van landbouw, visserij en veeteelt verder benadrukt. Het afsluitende evenement bood tevens een kans om lokale activiteiten te presenteren, zoals het LVV Open Dag op zaterdag 24 mei.
Een blik op de toekomst
De tweede DCALFA-conferentie heeft de basis gelegd voor de verdere ontwikkeling van duurzame en veerkrachtige landbouw-, veeteelt- en visserijsectoren in het Nederlands-Caribisch gebied. De conferentie heeft niet alleen kennisuitwisseling en belangrijke gesprekken gestimuleerd, maar ook de samenwerking tussen de zuster-eilanden versterkt. DCALFA blijft zich inzetten om de lokale gemeenschappen te ondersteunen en te werken aan innovatieve oplossingen voor de primaire sectoren in de regio.
"We kijken uit naar de volgende stappen in onze gezamenlijke reis naar een duurzamer voedselsysteem voor het Nederlands-Caribisch gebied. De conferentie op Bonaire was niet alleen een terugblik op de vooruitgang die we hebben geboekt, maar ook een vooruitblik op wat we samen nog kunnen bereiken," aldus Nathalie Maduro, voorzitter van DCALFA.
De officiële opening van de conferentie en de paneldiscussie zijn terug te zien op de socials van het Openbaar Lichaam Bonaire.