De Bibliotheek tekent samenwerkings-overeenkomst met OLB

Op 18 april 2023 is een samenwerkingsovereenkomst ondertekend met OLB voor de start van pilotproject ‘de Bibliotheek op School’ en ‘Boekstart’.

Scholen San Luis Betran, Skol Amplio Papa Cornes  en kinderopvang Tia Sus hebben op 18 april 2023 een samenwerkingsovereenkomst ondertekend met OLB voor de start van pilotproject ‘de Bibliotheek op School’ en ‘Boekstart’. Met dit pilotproject ontvangen deze twee scholen en kinderopvang structureel ondersteuning door de Openbare Bibliotheek Bonaire. Als onderdeel van deze ondersteuning helpen leesconsulenten bijvoorbeeld leerkrachten en leerlingen met leesbevordering en informatievaardigheden. Ook wordt geholpen met het opzetten van een mooi ingerichte bibliotheek op de scholen met een aantrekkelijke boekencollectie en een geautomatiseerd uitleensysteem waarmee kinderen boeken kunnen lenen voor thuis. Via de digitale catalogus kunnen titels worden gereserveerd uit de Openbare Bibliotheek Bonaire. Vanuit dit pilotproject zijn zowel medewerkers van beide scholen, kinderopvang en de Openbare Bibliotheek Bonaire opgeleid als leescoördinator en leesconsulent.

Bonaire maakt in 2023 en 2024  gebruik van een ‘impulssubsidie’ voor het pilotproject BoekStart. De impulssubsidie is een subsidie die afkomstig is vanuit het ‘Masterplan Basisvaardigheden’ van Minister Wiersma van primair onderwijs en voortgezet onderwijs en Staatssecretaris Uslu van Cultuur.

Alle basisscholen, het voortgezet onderwijs  en 12 kinderopvang- instellingen, worden met deze subsidie voorzien van een aantrekkelijke bibliotheek op eigen locatie. Het pilotproject is de voorloper op meer projecten die met deze subsidie worden gefaciliteerd.

De afgelopen jaren zijn verschillende maatregelen genomen om de bibliotheekvoorziening van Bonaire naar een hoger plan te tillen. De introductie van het leesbevorderingsprogramma BoekStart in de kinderopvang  en de Bibliotheek op school is hier een voorbeeld van. Met de projecten Bibliotheek op School en Boekstart slaan het onderwijs, de Openbare Bibliotheek Bonaire en het Openbaar Lichaam Bonaire (OLB) de handen ineen. Door deze samenwerkingen komt er dagelijks meer aandacht voor leesplezier en mediawijsheid op scholen en in de thuis omgeving van leerlingen.

Zo worden kinderen en jongeren meer gestimuleerd om meer te lezen en leren ze om beter om te gaan met internet, sociale media en videospelletjes. Want kinderen die goed kunnen lezen en verhalende of informatieve teksten begrijpen, kunnen beter kennis opdoen en zich verder ontwikkelen. Daarbij zijn verhalen en gedichten ook erg belangrijk om kinderen en tieners te helpen zich beter in te kunnen leven en meer begrip te hebben voor anderen. Zo kunnen kinderen beter deelnemen aan de samenleving.