Samen sterk voor biodiversiteit op Bonaire

Vandaag, op 22 mei, vieren we de Internationale Dag van de Biodiversiteit.


 

 

Vandaag, op 22 mei, vieren we de Internationale Dag van de Biodiversiteit. Deze dag herinnert ons aan de rijkdom van leven op aarde: van planten en dieren tot aan bacteriën en schimmels. Ons eigen welzijn hangt nauw samen met de gezondheid van deze ecosystemen. Ademhalen, eten, energie en zelfs onze medicijnen komen allemaal uit de natuur. "Nos ta biba di naturalesa" - we leven van de natuur. Ons leven is volledig afhankelijk van gezonde ecosystemen.

De afgelopen jaren zijn bepaalde inheemse planten en bomen schaarser geworden door onder andere loslopende grazers. De koraalduivel (lionfish) en de neemboom (neemtree) kunnen bijvoorbeeld onze eigen vissen en planten verdringen. Klimaatverandering veroorzaakt vaker het verbleken van koralen (coral bleaching) dat de riffen ernstig aantast. Het bouwen aan zee heeft ook negatieve invloed op de koraalriffen, mede door de erosie en de overbemesting die dat met zich meebrengt.

Om deze verliezen tegen te gaan, hebben bijna alle VN-lidstaten de ambitie uitgesproken om tegen 2030 minstens 30% van de beschadigde natuurgebieden te herstellen. Bonaire draagt hieraan bij door te werken aan projecten voor natuurherstel in onze parken, koraal en mangroven en het versterken van het afvalwaterbeheer en de waterkwaliteitsmonitoring.

Deze aanpak raakt ons allemaal. Van nationale- en lokale overheid tot ondernemers, natuurorganisaties, onderwijzers, onderzoekers en burgers. Gedeputeerde Anjelica Cicilia benadrukt het belang van lokale inspanningen: "Elke actie telt als het gaat om de bescherming van onze biodiversiteit. Door samen te werken aan de bescherming van onze natuur, kunnen we niet alleen onze prachtige natuur behouden, maar ook een gezonde toekomst voor Bonaire waarborgen."