Rijkswaterstaat en OLB plaatsen meetpunten in de wateren van Bonaire

Deze metingen zijn onderdeel van het Natuur- en Milieu Beleidsplan Caribisch Nederland (2020-2030).

In de derde week van oktober 2024 start Rijkswaterstaat (RWS), in nauwe samenwerking met het openbaar lichaam Bonaire (OLB), met de aanleg van drie meetpunten in de wateren van Bonaire. Deze meetpunten worden geplaatst in de haven van Kralendijk nabij de Zuidpier, bij Sand Dollar, en op een meetboei ter hoogte van Kaya Tilburg.

Met deze meetpunten worden voortdurend gegevens verzameld over de waterkwaliteit. Er worden metingen uitgevoerd zoals:
•    Geleidbaarheid en temperatuur: Geleidbaarheid geeft aan hoeveel zouten er in het water zitten, en is dus een maat voor het zoutgehalte.
•    Troebelheid: Dit geeft aan hoe helder of troebel het water is.

Deze metingen zijn onderdeel van het Natuur- en Milieu Beleidsplan Caribisch Nederland (2020-2030). De verzamelde gegevens worden gebruikt in een model dat door Deltares wordt ontwikkeld. Dit model helpt om de bronnen en het transport van voedingsstoffen en slib van het land naar de zee beter te begrijpen.

Gedeputeerde Cicilia van het Openbaar Lichaam Bonaire benadrukt het belang van dit project: “Het behoud van onze koraalriffen is van groot belang voor de toekomst van Bonaire. Met deze metingen krijgen we beter inzicht in de waterkwaliteit en kunnen we gerichter actie ondernemen om ons mariene ecosysteem te beschermen.”

Het project is een samenwerking tussen RWS en het OLB, waarbij beide organisaties zich inzetten voor het behoud en de bescherming van het mariene ecosysteem van Bonaire. 
Het is belangrijk dat niemand de geplaatste meetboeien en wallocaties aanraakt of verstoort.

Contact:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen via nmbp@bonairegov.com.