Renovatiewerkzaamheden bij Kaya Grandi gaan 19 september van start

Het projectteam heeft het project in fases geknipt om de overlast zoveel mogelijk te verminderen.

De eerste fase van de renovatiewerkzaamheden bij de Kaya Grandi zal op maandag 19 september van start gaan. Het project is gericht op het aantrekkelijker maken van het stadsgebied en om het de trots van de Bonairiaanse gemeenschap te maken. Er zullen diverse aanpassingen worden gedaan op het gebied van infrastructuur en groenvoorziening. Zo wordt het asfalt weggehaald en vervangen door klinkers en zal het trottoir betegeld worden. Daarnaast komen er meer bankjes om op te zitten. Er worden ook meer bomen geplant, er komt meer straatverlichting en een speelplek voor kinderen om een vriendelijkere sfeer te creëren.

Het projectteam heeft het project in fases geknipt om de overlast zoveel mogelijk te verminderen. De verwachting is om de oplevering van de eerste fase voor de kerst te kunnen doen. De werkzaamheden van fase 2 en 3 zullen in 2023 aanvangen. De exacte planning hiervan wordt afgestemd en mede bepaald door de stakeholders van de Kaya Grandi, waaronder de winkels, restaurants en Tourism Corporation Bonaire. Gedeputeerde James Kroon van Ruimtelijke Ordening: “Het centrum van Kralendijk is het meest bezochte gebied om te wandelen en inkopen te doen. Om bezoekers en bedrijven te blijven stimuleren, zal de Kaya Grandi niet alleen op esthetische vlak, maar ook op gebied van infrastructuur gerenoveerd worden.” Het wordt een centrale plek waar jong en oud gezamenlijk kunnen genieten. Dit alles wordt ondersteund door permanente muziekspeakers om een aangename sfeer te creëren.

Extra parkeergelegenheid

De verfraaiing van dit gebied zal ook meer mogelijkheden bieden aan inwoners met initiatieven om sociale activiteiten te organiseren, zoals koopavonden en recreatiedagen. Dit zal ook meer bezoekers naar de Kaya Grandi trekken. Daarom zullen tijdens fase 1 extra parkeerplekken (42) worden gerealiseerd op het terrein van de voormalige Brion-kazerne en tijdens fase 2 nog eens 85 bij het sportstadion. Gedeputeerde Hennyson Thielman van Economie en Toerisme zegt: “Voor het bestuurscollege is het belangrijk dat zowel de lokale bevolking als de winkeleigenaren optimaal van de Kaya Grandi profiteren. Het centrum van Kralendijk is het economisch hart van Bonaire en heeft historische waarde. Om de bedrijvigheid verder te stimuleren is het belangrijk om in onze hoofdstraat te investeren en deze mooier en aantrekkelijker te maken.”