Publieke Gezondheid pleit voor verstandig gebruik van zelftesten

De zelftesten die burgers zelf thuis kunnen doen, zijn nu heel populair. Ook op Bonaire.

De afdeling Publieke Gezondheid drukt burgers op het hart om zelftesten op een verstandige manier te gebruiken. Een persoon die bij een zelftest positief test, moet meteen in isolatie en 0800 0800 bellen om zich opnieuw te laten testen bij de teststraat. Bij een positief resultaat van de zelftest, moeten de huisgenoten en de nauwe contacten van de persoon meteen in quarantaine.

Zelftesten zijn minder nauwkeurig dan de test die Publieke Gezondheid in de teststraat afneemt. Het komt voor dat de zelftest een positief resultaat geeft, terwijl de persoon in de testraat negatief test. Daarom raadt Publieke Gezondheid alle mensen met een positief resultaat van de zelftest aan om zich opnieuw te laten testen.  Het voordeel is ook dat iemand die positief testte, en daarna negatief, zeker weet dat hij/zij uit isolatie kan.  En dat zijn nauwe contacten uit quarantaine kunnen.

Er is ook een andere reden om bij een positief resultaat van een zelftest, een PCR- test te doen.  Voor sommige landen moeten reizigers die COVID-19 hebben gehad, verplicht een herstelbewijs overleggen.  Een herstelbewijs wordt alleen afgegeven wanneer een persoon die COVID-19 had, een positief PCR testresultaat kan tonen.

De zelftesten die burgers zelf thuis kunnen doen, zijn nu heel populair.  Ook op Bonaire. Zelftesten worden  vaak voor de zekerheid gebruikt, of voordat iemand ergens naar toe gaat.  Ze worden ook wel gebruikt als iemand klachten heeft of contact had met een besmet persoon.  Iedereen kan thuis een zelftest doen. Het maakt niet uit of iemand wel of niet de coronaprikken heeft gehad. Of dat iemand wel of eerder corona heeft gehad.  

Sommige mensen moeten bij klachten géén  zelftest doen maar meteen een PCR-test. Het gaat dan om mensen met een kwetsbare gezondheid en de mensen die bij hen in de buurt zijn. Bijvoorbeeld huisgenoten en collega’s. Publieke Gezondheid adviseert deze mensen dringend om bij klachten géén zelftest te doen.  Het dringende advies aan hen is om 0800 0800 te bellen voor een afspraak voor een PCR- test. 

Voordat een persoon de zelftest doet, is het belangrijk om de bijsluiter goed te lezen. Op Bonaire zijn zelftesten op verschillende plaatsten te koop, onder andere bij botika’s, drogisterijen, supermarkten.