Oproep aan 40-plussers om op de Werelddag van hypertensie de bloeddruk te laten meten

Oproep aan 40-plussers om op 17 mei 2024, de internationale Dag van Hypertensie, hun bloeddruk te laten meten

De afdeling Publieke Gezondheid, Primary Care Caribbean en Fundashon Mariadal roepen 40-plussers op om 17 mei 2024, de internationale Dag van Hypertensie, hun bloeddruk te laten meten. Op deze dag kunnen 40-plussers van 08:00 tot 11:00 uur  bij Fundashon Mariadal hun bloedruk laten meten. De afdeling Publieke Gezondheid is blij dat Primary Care Caribbean en Fundashon Mariadal dit mogelijk hebben gemaakt.  Als burgers hun bloeddruk in de gaten houden, kunnen risico’s voor de gezondheid worden verminderd. Een hoge bloeddruk kan tot ernstige problemen leiden zoals een beroerte, een hartaanval of problemen aan de nieren.

Bij iemand met een hoge bloeddruk, staat er heel veel druk op de aderen en het hart. Vaak weten mensen niet dat hun bloeddruk te hoog is.  Dit komt omdat ze geen klachten hebben die erop wijzen dat hun bloeddruk te hoog is. Daarom wordt een hoge bloeddruk ook omschreven als een sluipmoordenaar (silent killer). Een gezonde bloeddruk ligt normaal onder de 120/80.  Het is belangrijk om hoge bloeddruk te behandelen.

Er zijn verschillende manieren om hoge bloeddruk aan te pakken. Het advies is om meer te bewegen, minder zout te eten en te stoppen met roken. Een arts kan medicijnen voorschrijven om de bloeddruk te verlagen. Ook is het mogelijk om bij de huisartsenpraktijk tips te krijgen van een deskundige die de praktijk ondersteunt, de Praktijk Ondersteuners Huisarts, POH. 

Deze week bezoeken de praktijkondersteuners bedrijven en organisaties. Het doel is om het personeel informatie te geven over hoge bloeddruk en hen bewust te maken van de risico’s ervan. Tijdens deze bezoeken konden personeelsleden van de bedrijven en organisaties hun bloeddruk ook laten meten. Medewerkers van de afdeling Publieke Gezondheid  waren hierbij ook aanwezig.