OPENBAAR LICHAAM BONAIRE VERZOEKT VERLAGING ACCIJNS BENZINE

De Nederlandse regering is akkoord gegaan om 5,5 millioen dollar beschikbaar te stellen aan Caribisch Nederland

De Nederlandse regering is akkoord gegaan om 5,5 millioen dollar beschikbaar te stellen aan Caribisch Nederland, ter compensatie van  de stijgende energieprijzen. Dit heeft de Ministerraad vrijdagochtend bekend gemaakt. “Wij zijn erg blij met dit bericht,” geeft gedeputeerde Thielman belast met economische zaken en energie te kennen. “Dit is een direct resultaat van het pro-actief handelen van de Bonairiaanse overheid, waarbij wij de Nederlandse overheid hebben benaderd met het verzoek om Bonaire mee te nemen in het plan om de hogere energiekosten te mitigeren, om de koopkracht te ondersteunen.”

Hoe de compensatie plaats gaat vinden, wordt nog uitgewerkt. De uitwerking gebeurt in overleg met bestuurders van Bonaire, Saba en St. Eustatius. Momenteel is het Bestuurscollege van Bonaire al in dialoog om een concrete uitkomst te realiseren. Het voorstel is om een deel van het beschikbare bedrag in te zetten om het gestegen energietarief te mitigeren. Daarnaast vindt het Bestuurscollege het belangrijk dat de accijns op benzine verlaagd wordt, wat zeker zal leiden tot een verlichting van lasten voor de Bonairiaanse consument.

“Ondersteuning en uiteindelijk verbetering van de koopkracht voor de Bonairiaanse burger is een primair doel van de overheid. We zullen er door de ontwikkelingen wereldwijd rekening mee moeten houden dat ook de prijzen op Bonaire zullen stijgen. Met dit bedrag zetten we een concrete stap om de mensen op Bonaire te helpen,” licht gedeputeerde Nina den Heyer toe. De Nederlandse overheid neemt deze maatregel om het koopkrachtverlies te compenseren, met name omdat energieprijzen drastisch zijn gestegen als een effect van de oorlog in Oekraïne.

Aangezien Bonaire een open economie kent, is het helaas onmogelijk om dergelijke externe effecten te ontkomen. De prijs van brandstoffen die geïmporteerd worden op Bonaire fluctueert met de internationale marktprijzen. Het Bestuurscollege zet zich echter in om de gevolgen voor het verlies van koopkracht waar mogelijk te beperken.