Openbaar lichaam Bonaire vastbesloten om wegwerpplastic te elimineren

Het Openbaar Lichaam Bonaire besluit door middel van een verordening om plastic voor eenmalig gebruik te elimineren.

Het openbaar lichaam Bonaire besluit door middel van een verordening om plastic voor eenmalig gebruik te elimineren. Dit als resultaat van een motie om wegwerpplastic te verbieden die op 30 oktober 2018 door de eilandsraad werd aangenomen. Het doel is om het gebruik van wegwerpplastic te verminderen door middel van een verbod op een aantal meest gebruikte producten ten gunste van ons milieu, de gezondheid van onze samenleving en een van de grootste inkomstenbronnen van Bonaire, het toerisme.

De vertegenwoordiger van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, mw S. Van Veldhoven-van der Meer en gedeputeerde P.J. Kroon als vertegenwoordiger van het Openbaar Lichaam Bonaire hebben een intentieverklaring ondertekend als de eerste stap op weg naar het uitvoeren van de motie van de eilandsraad. Een van de overwegingen die gebonden zijn aan deze intentieverklaring is de nieuwe Europese Richtlijn 2019/904, die gaat over het minimaliseren van de effecten van plastic producten voor eenmalig gebruik. De motie van de eilandsraad, de intentieverklaring en de richtlijn wegwerpplastic vormen een belangrijke basis voor de Actieplan voor het verbieden van plastic producten voor eenmalig gebruik op Bonaire.

Met het bovenstaande als uitgangspunt is het Bestuurscollege op 29 maart 2021 door middel van een verordening akkoord gegaan met het voorstel. Het Bestuurscollege laat zien dat ook zij achter het algemene motief staat: plastic voor eenmalig gebruik dat overal rondzwerft is een wereldwijd probleem en dus ook voor Bonaire. Op Bonaire worden grote hoeveelheden plastic voor eenmalig gebruik ingevoerd, die later op straat en in onze wateren terecht komen. Uiteindelijk wordt het een bedreiging voor ons milieu en de koralen rond ons eiland die bekend staan om hun schoonheid en een essentieel onderdeel vormen van onze lokale economie. Wegwerpproducten vormen materieel afval en het kost een hoop geld om dit te verwerken en ervan af te komen. Een vervuilde zee en andere wateren zijn slecht voor de visserij en het toerisme. Bovendien kunnen op Bonaire geen plastic producten voor eenmalig gebruik verwerkt worden en daarnaast heeft Bonaire ook geen markt om deze te recyclen.

Deze verordening is onderdeel van het huidige bestuursprogramma en geeft ruimte om op een ordelijke manier van plastic producten voor eenmalig gebruik af te komen. Het Bestuurscollege heeft ervoor gekozen om dit in de verordening voor wegwerpproducten te regelen, om  zo een betere aansluiting te vinden en op die manier het verbod op plastic producten voor eenmalig gebruik zo snel mogelijk te implementeren. Daarnaast is er gebruik gemaakt van de gelegenheid om enkele voorzieningen in de verordening van wegwerpproducten te verduidelijken, met zicht op een betere handhaving van het verbod op het overal gooien en achterlaten van afval.

Het Bestuurscollege is ervan overtuigd en heeft er ook vertrouwen in dat met het indienen van het genoemde voorstel een belangrijke stap wordt gezet in het verbeteren van een gezonde leefomgeving voor alle inwoners en het versterken van het duurzame karakter en daarmee ook de economie van ons eiland.