Onderzoek naar gezondheid jongeren van 13 tot en met 17 jaar

Het onderzoek wordt door de Pan American Health Organization, PAHO, wereldwijd gehouden.

Van 11 tot  22 september 2023 wordt op Bonaire een onderzoek gedaan  naar de gezondheid  van jongeren van 13 tot en met 17 jaar. Het onderzoek wordt door de Pan American Health Organization, PAHO, wereldwijd gehouden. Het doel is om met de informatie uit het onderzoek  in de toekomst de hulp aan alle jongeren te verbeteren. De afdeling Publieke Gezondheid werkt voor het onderzoek nauw samen met PAHO.

In de vragenlijst worden vragen gesteld over onder andere wat jongeren eten en drinken. Er zijn ook vragen over persoonlijke hygiëne . En er zijn vragen over (cyber)pesten, drugs, geweld, gevoelens en seksualiteit.

Het onderzoek vindt plaats op school tijdens de normale lesuren. De scholen werken mee aan de uitvoering van het onderzoek. De jongeren zijn vrij om mee te doen en hoeven bij het beantwoorden van de vragen op papier hun naam niet te schrijven. Als de vragenlijst is ingevuld, kan de jongere zelf de lijst in een doos gooien. Zo kan niemand in het lokaal zien wat een jongere heeft ingevuld.   

De ouders van jongeren van 13 tot en met 17 jaar zijn  via een brief en een flyer geïnformeerd over het onderzoek. Leerlingen zijn op school door hun mentor ingelicht.

Wilt u meer weten over het onderzoek? Bel of app Anesty Piekeur van de afdeling Publieke Gezondheid op 7778614.

Foto onderschrift

De afdeling Publieke Gezondheid heeft een tijd geleden een testonderzoek gedaan. Jongeren van 18 jaar hebben toen de vragenlijst ingevuld.  Ze hebben na afloop geadviseerd dat deelnemers zelf hun blad met antwoorden in een bus moeten gooien. Zodat niemand kan zien wat ze hebben ingevuld. FOTO : OLB