OLB start werkgroep voor een integrale aanpak hondenproblematiek

De bijtincidenten zijn ernstig.

Wufi

De overlast van loslopende honden en het toenemende aantal bijtincidenten vormen al langere tijd een groot probleem. Alhoewel er in de hondenverordening staat opgenomen dat een hondeneigenaar de verplichting heeft om een hond op eigen terrein te houden, blijkt de praktijk regelmatig anders. Een verordening alleen is niet voldoende en de problematiek rondom het gedrag van loslopende honden ligt een stuk ingewikkelder en vraagt daarom een brede integrale aanpak.

Als leidraad zal hiervoor het Plan van Aanpak Dierenwelzijn 2021 -2025 worden gebruikt. Dit plan is tot stand gekomen na consultatie van de op het eiland aanwezige dierenhulporganisaties, de dierenartsen en de hondentrainer. De aanzet ligt er, nu moet beleid naar uitvoering worden omgezet. Om die reden is er op initiatief van het OLB een werkgroep in het leven geroepen waarin medewerkers van Toezicht en Handhaving, Bureau Gedeputeerde Thielman, Kabinet Gezaghebber, Korps Politie Caribisch Nederland, het Openbaar Ministerie en communicatie plaatsnemen. De werkgroep heeft als taak het Plan van Aanpak om te zetten naar een uitvoeringsagenda waarbij onder meer de volgende punten centraal staan:

  • verantwoordelijkheid eigenaren en omheining;
  • verzorging en opvoeding;
  • sterilisatie en registratie.

Daar waar mogelijk zal er gebruik gemaakt worden van bestaande initiatieven, zoals de gratis sterilisaties en zullen de dierenhulporganisaties betrokken worden als klankbord en inhoudelijk experts. De bijtincidenten zijn ernstig. Handhaving op loslopende honden en de mogelijkheid tot het opleggen van een boete gaan een onderdeel vormen van de integrale aanpak. Er moet echter  meer worden gedaan dan alleen voldoen aan de roep tot handhaving. Verzorging en opvoeding spelen een grote rol in het gedrag van de hond en deze verantwoordelijkheid ligt bij een hondeneigenaar. De manier waarop hondeneigenaren met hun honden omgaan  is ook heel verschillend.

De werkgroep gaat zich vooral richten op het zo soepel mogelijk omzetten van beleid naar uitvoering. Daarnaast gaan ze zich ook bezig houden met  voorlichting. De voorlichtingscampagne, waar verzorging in de ruimste zin van het woord centraal zal staan, wordt ondersteund door mascotte Wufi en de uiting: “Bo Kachò, bo responsabilidat”. Wufi is geïnspireerd op een mishandeld hondje, dat nu bij een ander gezin een goed hondenleven leeft.

Het OLB wil, samen met de betrokken partners, de overlast van honden inperken en gaat dit niet alleen doen door handhaving, maar juist door preventie via voorlichting, vergroting van bewustwording en concrete ondersteuning  van hondeneigenaren. De acties uit de uitvoeringsagenda zullen breed gecommuniceerd worden.