OLB en Cargill hebben Letter of Intent voor verlenging bedrijfsactiviteiten op Bonaire getekend

Het OLB wil de continuïteit van de zoutproductie op Bonaire waarborgen.

Het openbaar lichaam Bonaire (OLB) en Cargill Salt Bonaire B.V. (Cargill) tekenden een intentieovereenkomst (Letter of Intent). Hiermee is het startschot gegeven voor de onderhandelingen voor de verlenging van de erfpachtovereenkomsten voor de bedrijfslocaties op Bonaire. Cargill bezit momenteel erfpachtgronden op Bonaire, afgegeven in 1964 voor de periode van zestig (60) jaar, die op 24 mei 2024 aflopen. Het OLB beschouwt Cargill als een strategische partner en wil de continuïteit van de zoutproductie op Bonaire waarborgen.

Zowel het OLB als Cargill streven ernaar om de erfpachtovereenkomsten te verlengen en een duurzaam partnerschap met het eiland bestendigen. Cargill Salt Bonaire is een cruciaal onderdeel van het wereldwijde agro-industrieel concern Cargill: een van de vier grootste mondiale ondernemingen in de agro-handel. Het door Cargill op Bonaire geproduceerde zout wordt naar 8 verschillende landen geëxporteerd en is van essentieel belang voor industrieel gebruik.

Het niet verlengen van de huidige erfpacht voorwaarden zou leiden tot bedreiging van de bedrijfscontinuïteit, onzekerheid op de arbeidsmarkt en het uitblijven van inkomsten voor de toeleveranciers op Bonaire. Het niet kunnen voortzetten van het gebruik van de percelen zou ook een mogelijk vertrek van de zoutindustrie op Bonaire betekenen. De ondertekende Letter of Intent bevestigt de intentie van beide partijen om te onderhandelen over de verlenging van de erfpachtperiode.

Deze intentieovereenkomst verlengt de huidige erfpachtovereenkomsten in ieder geval met één (1) jaar tot en met 24 mei 2025 en totdat overeenstemming is bereikt over nieuwe erfpacht voorwaarden en een samenwerkingsovereenkomst. Het Bestuurscollege waarborgt hiermee de continuïteit van de zoutwinning op Bonaire, het behoud van arbeidsplaatsen en de sociaaleconomische bijdrage van Cargill aan het eiland.