Nieuwjaarsspeech waarnemend gezaghebber Reynold Oleana 11 januari 2024

Het jaar 2023 dat achter de rug is, was een betekenisvol jaar voor Bonaire.

Welkom vanavond bij de traditionele toost van de gezaghebber om het jaar 2024 in te luiden.

Als gezaghebber ben ik blij zoveel gezichten te zien, afkomstig uit verschillende landen en eilanden. Deze verschillende nationaliteiten die hier aanwezig zijn, typeren het kleurrijke gezicht van onze bevolking. Een multiculturele samenleving waar er respect, begrip en tolerantie voor elkaar is. Vorig jaar is onze samenleving blijven groeien en hebben wij een aantal van 25.000 inwoners bereikt.

Het jaar 2023 dat achter de rug is, was een betekenisvol jaar voor Bonaire. Als eerste gezagsdrager wil ik een aantal gebeurtenissen opnoemen die zich hebben voorgedaan in 2023.

In 2023 werden de leden van de Eilandsraad verkozen voor de bestuursperiode van 2023 tot en met 2027;

In 2023 werden verschillende bekeuringen uitgeschreven en werd een groot aantal rijbewijzen ingevorderd vanwege het rijden onder invloed van alcohol;

In 2023 is ons eiland meer vervuild geraakt, voornamelijk langs de secundaire wegen;

In 2023 werd een grote manifestatie gehouden om verhoging van het minimumloon te bereiken, na een strijd die 13 jaar heeft geduurd;

In 2023 werd de grens met Venezuela weer opengesteld voor de fruitbarkjes;

In 2023 is het aantal passagiers op onze luchthaven verder toegenomen;

In 2023 werden meer straten geasfalteerd;

In 2023 werd een deal met Nederland bereikt om meer betaalbare woningen te bouwen voor onze lokale inwoners;

In 2023 hebben meer mensen het initiatief genomen om met hun eigen bedrijf te beginnen;

In 2023 hebben meer mensen zich ingeschreven voor een opleiding bij het mbo;

In 2023 zijn de takken van sport toegenomen. Een voorbeeld hiervan is hockey;

In 2023 zijn de prijzen blijven stijgen;

In 2023 werd plantage Fontein teruggekocht.

Een jaar 2023 boordevol positieve en minder positieve activiteiten.

Voor het jaar 2024 is mijn boodschap het volgende:

Het gezin moet de centrale kern blijven van onze samenleving, waar wij voorbeeldige burgers creëren, opvoeden, van hen houden en hen corrigeren, en waar wij terdege rekening houden met degenen die ziek zijn, onze ouderen en degenen met een beperking.

Vaders en moeders moeten elk moment hun autoriteit laten gelden en ongewenst gedrag corrigeren en respect stimuleren. Alle inwoners moeten de kans krijgen om hun talenten te ontwikkelen om zodoende te kunnen bijdragen aan een harmonieuze samenleving.

Leer en instrueer elk gezinslid en alle buren en bezoekers om ons eiland schoon en mooi te houden. Doe niet zoals nu gebeurt, waar er een aanslag gepleegd wordt tegen ons ecosysteem. Afval moet ten allen tijde en bij alle gelegenheden in afvalbakken gedeponeerd worden òf op plekken die bestemd zijn om afval te dumpen. Afval gooien in onze tuinen en daarbuiten, aan de kant van de straat of in diabaasgroeven is een misdaad tegen onze natuur en ons ecosysteem.

Laten wij elkaar helpen vooruit te komen en niet in negativisme te vervallen. Negativisme is als een loodzwaar blok die ons verhindert vooruit te gaan. Laten wij een negatieve geest en negatieve gedachten die een opstakel voor ons vormen van ons afzetten, en een positief klimaat creëren voor een optimale persoonlijke ontwikkeling. Met een open en positieve geest zullen wij alle tegenslagen overwinnen en een solide basis creëren voor de toekomst. Met een open en positieve geest kunnen wij met meer vastberadenheid alle uitdagingen die wij tegenkomen het hoofd bieden.

Laten wij ophouden met ‘klein’ te denken en laten wij stevige commerciële ketens creëren om een duurzame economie te verwezenlijken.

En vergeet niet dat Natuur, Cultuur, Rust en Veiligheid onze solide economische pijlers moeten blijven.

Aan onze gehele bevolking een voorspoedig 2024 waar er vooruitgang moet zijn voor iedereen. En dat is mogelijk als iedereen de krachten bundelt en positief blijft. Een gelukkig nieuwjaar.