Nieuwe quarantaineregels huisgenoten en nauwe contacten die boosterprik hebben gehad

Een nauw contact of huisgenoot van een besmet persoon die volgens de nieuwe regel niet in quarantaine.

Huisgenoten en nauwe contacten van een besmet persoon hoeven vanaf nu niet in quarantaine als ze meer dan zeven dagen geleden een boosterprik hebben gehad. Nauwe contacten of huisgenoten van een besmet  persoon die nog geen boosterprik hebben gehaald, moeten wel in quarantaine.  Een nauw contact of huisgenoot van een besmet persoon die volgens de nieuwe regel niet in quarantaine hoeft en toch coronaklachten krijgt, moet meteen 0800 0800 bellen voor een testafspraak.  De quarantaineregels voor huisgenoten en nauwe contacten zijn aangepast nu de afdeling Publieke Gezondheid meer weet over de omikronvariant van het coronavirus. 

Uit onderzoek blijkt dat mensen die de boosterprik hebben gehad goed beschermd zijn tegen de omikronvariant en ook tegen ziekenhuisopname. Het is bekend dat deze variant zich gemakkelijk verspreidt en dat besmette mensen over het algemeen minder ziek worden. Op dit moment zijn er veel besmettingen met de omikronvariant, veel werknemers zitten in quarantaine.  Werkgevers kampen hierdoor met weinig personeel op de werkvloer. 

Vóór de aanpassing van de quarantaineregels, hoefden nauwe contacten en huisgenoten van besmette personen onder bepaalde voorwaarden al niet in quarantaine. Dat kon als ze korter dan acht weken geleden positief testten, hersteld waren en geen klachten meer hadden. Deze regel geldt nog steeds. 

Kijk voor meer informatie over de nieuwe quarantaineregels  op www.bonairecrisis.com of bel 0800 0800.