Nieuwe klimaateffectatlas: Hét informatiecentrum voor klimaateffecten op Caribisch Nederland

Stichting CAS (Climate Adaptation Services) kondigt met trots de lancering aan van de Klimaateffectatlas CN.

Vandaag markeert een belangrijke mijlpaal in de strijd tegen klimaatverandering op de Caribisch Nederland (Bonaire, Sint Eustatius en Saba).
Stichting CAS (Climate Adaptation Services) kondigt met trots de lancering aan van de Klimaateffectatlas Caribisch Nederland, een cruciaal instrument om inzicht te krijgen in de gevolgen van klimaatverandering voor deze eilanden.

De Klimaateffectatlas Caribisch Nederland presenteert op een toegankelijke manier de beschikbare kennis over de gevolgen van klimaatverandering voor de Caribisch Nederland. Deze atlas is van  waarde voor een breed publiek, variërend van overheden tot gemeenschappen.

De atlas brengt de actuele kennis over klimaatverandering op een centrale plek bijeen, waardoor het een waardevolle bron wordt voor eenieder die zich bezighoudt met de impact van klimaatverandering op de Caribisch Nederland. Overheden, bewoners en gemeenschappen kunnen de atlas gebruiken om de gevolgen van klimaatverandering in hun specifieke regio te begrijpen. Dit draagt bij aan het ontwikkelen van effectieve plannen voor klimaatadaptatie.

De totstandkoming van de atlas is het resultaat van een nauwe samenwerking tussen het Rijk, stichting CAS, diverse kennisinstellingen en lokale organisaties waaronder: Dutch Caribbean Nature Alliance (DCNA), het Openbaar Lichaam Bonaire (OLB), het TERRAMAR museum, STINAPA, EcoVision, Wageningen Environmental Research (WENR), het Koninklijk Instituut voor Taal-, Land- en Volkenkunde (KITLV), de Technische Universiteit Delft (TU Delft), Rijkswaterstaat (RWS), het Informatiehuis Marien, Deltares en de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Financiële ondersteuning is verleend door het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

De Klimaateffectatlas Caribisch Nederland is openbaar en gratis beschikbaar voor iedereen. Via de website bes.climateimpactatlas.com kan men de atlas raadplegen en inzicht verkrijgen in de klimaateffecten op Caribisch Nederland.

In de komende jaren zal de atlas verder worden uitgebreid. De ambitie is om specifieke kaarten te ontwikkelen voor Sint Eustatius en Saba, en om de ervaringen van eilandbewoners in de atlas op te nemen.

De Klimaateffectatlas Caribisch Nederland is een belangrijk instrument voor het begrijpen en aanpakken van klimaatverandering in Caribisch Nederland. Door de samenwerking met diverse partijen en de inzet van deskundigen, biedt de atlas een waardevolle bron van informatie voor een breed scala aan belanghebbenden.

Stichting CAS roept iedereen op om de atlas te verkennen en deel te nemen aan het gesprek over klimaatrisico's. Samen kunnen we actief bijdragen aan het begrijpen en aanpakken van de uitdagingen die klimaatverandering met zich meebrengt voor de Caribisch Nederland.