Nieuwe herhaalprik corona beschikbaar voor nog betere bescherming

Vanaf 15 oktober 2022 is de nieuwe herhaalprik corona beschikbaar voor een nog betere bescherming tegen de omikron variant.

Experts verwachten een nieuwe coronagolf in het najaar wanneer grote aantallen bezoekers naar het eiland komen. De  herhaalprik moet de kans op besmetting verkleinen en de kans verkleinen dat mensen lang na een besmetting nog klachten hebben. Dit wordt ook long covid genoemd.

Ouderen zijn kwetsbaar. Bij hen neemt de bescherming die de coronaprik biedt na een tijd sneller af dan bij jongere mensen. Als ouderen besmet raken, hebben ze meer kans dat ze ernstig ziek worden en in het ziekenhuis belanden. De afdeling Publieke Gezondheid raadt vrienden en familie van ouderen aan om  de nieuwe coronaprik te halen.  Zo beschermen zij de ouderen in hun omgeving.

Wanneer er veel besmettingen zijn, gaan minder mensen naar het werk. Dat kan gevolgen hebben voor bedrijven, de horeca, sportscholen.  Ook kan de druk op de zorg toenemen, waardoor het ziekenhuis vol raakt en er  extra maatregelen nodig zijn. Om dit te voorkomen,  is het belangrijk dat kwetsbare mensen zoals personen met ernstig overgewicht, suikerziekte of hoge bloeddruk b.v. de herhaalprik nemen. En ook dat gezonde mensen de herhaalprik nemen om zichzelf en anderen te beschermen. De kennis over het  coronavirus is in de loop van de tijd veranderd. Experts gaan al een tijd ervan uit dat het virus nog lang in ons midden blijft.  Voor een goede bescherming tegen het coronavirus is het nodig om de prik tegen corona te herhalen. Daarom de naam ‘herhaalprik’.

De herhaalprik is een boosterprik. Het is bedoeld om de opgebouwde bescherming tegen het virus te vergroten. Maar  we gebruiken de naam herhaalprik om duidelijk te maken dat het een prik is die je vaker kunt nemen. Net als de griepprik. Op Bonaire krijgen de mensen de vernieuwde herhaalprik van Pfizer.

De herhaalprik is voor burgers van 12 jaar en ouder die eerder twee coronaprikken hebben gehad. Tachtigplusser krijgen de herhaalprik het eerst. Zij kunnen op zaterdag 15 oktober de herhaalprik krijgen bij  de SGB  in Playa.  Hierna zijn de andere leeftijdsgroepen aan de beurt. 

Burgers hoeven geen afspraak te maken voor de herhaalprik. Wel moeten ze zich laten prikken in de week wanneer hun leeftijdsgroep aan de beurt is. De afdeling Publieke Gezondheid maakt via www.bonairegov.com  en de media  bekend wanneer welke groepen aan de beurt zijn. Voortaan wordt er niet meer bij Kompleho Deportivo Jorge Nicolas in Playa geprikt.

Ook worden mensen niet  langer in aparte kamers geprikt. Publieke Gezondheid gaat net zoals op Aruba en Curaçao, groepen mensen tegelijk in één ruimte prikken. Mensen die dat willen, kunnen in een aparte ruimte de prik krijgen. Dit is het overzicht van de plaatsen waar burgers de herhaalprik kunnen halen en de tijden:

Maandag                      Chinese Club bij La Sonrisa Ballpark                  09:00 – 12:00 uur

Dinsdag                        Chinese Club bij La Sonrisa Ballpark                  09:00 – 12:00 uur

Donderdag                    Rucardi Lounge, (ex clubhuis Real Rincon)         09:00 – 12:00 uur

Zaterdag                       SGB Playa, Kaya Frater Odulfinus                      09:00-16:00 uur

Kijk op www.bonairegov.com voor meer informatie over de herhaalprik en de prikdagen of bel 0800 0800.