NIEUWE CORONAPRIK VAN NOVAVAX ZONDER MRNA BESCHIKBAAR OP BONAIRE

Het nieuwe coronavaccin van Novavax zonder mRNA is op Bonaire beschikbaar.

Dat laat de afdeling Publieke Gezondheid weten. Vaccins met mRNA hebben vetbolletjes met de code van het coronavirus, deze bolletjes zitten niet in het nieuwe vaccin. Novavax is bedoeld voor burgers die niet eerder de coronaprikken hebben gehaald, omdat ze b.v. allergisch zijn voor mRNA. Het nieuwe vaccin is ook bedoeld voor mensen die geen vaccins met mRNA erin willen. Op Bonaire heeft iedereen die dat wilde de coronaprikken van Pfizer met mRNA gehaald.

Het Novavax vaccin maakt gebruik van een eiwit dat ook op het coronavirus zit. In het vaccin zitten hele kleine deeltjes van dit eiwit, deze zijn in een lab nagemaakt. Er zit ook een stof in die ervoor zorgt dat de verdediging van het lichaam tegen het eiwit wordt versterkt. Nadat iemand de prik heeft gekregen, maakt het lichaam antistoffen aan tegen dit eiwit van het coronavirus. Als het lichaam daarna in contact komt met het coronavirus, komen deze antistoffen heel snel in actie.  

Mensen van 12 jaar en ouder kunnen de  prik met Novavax krijgen. Voor een goede bescherming tegen corona zijn er twee prikken van dit vaccin nodig. Na de eerste prik duurt het drie weken voordat een persoon de tweede prik kan krijgen. Er is ook een boosterprik van Novavax beschikbaar. Een persoon kan drie maanden na de eerste twee prikken deze boosterprik halen.   

Burgers die dat willen, kunnen de prik op afspraak halen bij de afdeling Publieke Gezondheid, Kaya Gilberto F Croes 24.  Ze kunnen voor een afspraak het gratis nummer 0800 0800 bellen. Dit nummer is ook bedoeld voor mensen die vragen hebben over het nieuwe vaccin. Personen die twijfelen of het nieuwe vaccin iets voor hen is, kunnen met hun huisarts overleggen.