Nieuwe boeken over het slavernijverleden beschikbaar bij de Openbare Bibliotheek Bonaire

Dit jaar luidt het thema van de viering ‘De kracht van ons verhaal’.

Dit in het teken van het vieren van de afschaffing van slavernij op Bonaire. In totaal zijn 25 nieuwe titels aangeschaft die betrekking hebben op het slavernijverleden en de wereld na deze periode. Tussen 23 juni en 2 juli 2022 staan de nieuwe boeken uitgestald in de bibliotheek en worden ze niet uitgeleend. Bij de balie kunnen de titels worden gereserveerd en na 2 juli worden de boeken dan uitgeleend.

Dit jaar luidt het thema van de viering ‘De kracht van ons verhaal’. Met de aanschaf van deze boeken wil de bibliotheek burgers leesmateriaal aanbieden om over de kracht van hun verhalen te lezen. Zo kunnen burgers zich herkennen in de boeken en identificeren met de verhalen. Ook helpen de titels inzichten van lezers te verrijken met bijvoorbeeld meer kennis van de wereld en het ontwikkelen van beter begrip voor anderen. Feitelijk bieden de boeken meer informatie over het slavernijverleden van Nederland met oog op de psychologische en tastbare gevolgen hiervan. De Openbare Bibliotheek Bonaire wil op deze wijze de bewustwording over het slavernijverleden bevorderen en empathie tussen burgers stimuleren.

Er zijn boeken beschikbaar voor alle leeftijden. Voor de basisschoolleerlingen, zijn  onder andere de tweetalige boeken beschikbaar ‘Nona bèk den tempu 2: E Lantamentu (Nona terug in de tijd 2: de opstand)’ van Monica Clarinda en ‘De reis van Syntax Bosselman’ geschreven door Arend van Dam. Voor (jong)volwassenen zijn onder andere de romans beschikbaar ‘Hoe duur was de suiker?’ van Cynthia Mc Leod, ‘Het Antiracismehandboek’ van Chanel Lodik, ‘Slavernij’ uitgegeven door het Rijksmuseum en ook de bloemlezing ‘Zwart’ geschreven door Afro-Europese auteurs uit de Lage Landen.

Het lezen van literatuur is voor iedereen ontzettend belangrijk voor de algemene ontwikkeling. Het draagt bij aan beter presteren op school en werk, hogere zelfkennis, meer inlevingsvermogen en beter begrip van de wereld. Wordt daarom gauw lid van de Openbare Bibliotheek Bonaire. Tot 18 jaar is het lidmaatschap gratis. Ouder dan 18 jaar kost het $6 per jaar. Leden kunnen ook gratis gebruik maken van de online bibliotheek. Bel voor meer informatie met 715-5344 of breng een bezoekje aan de Kaya Gramèl z/n.