Neem maatregelen tegen Dengue, Chikungunya en Zika in het regenseizoen

De meest effectieve manier om Dengue, Chikungunya en Zika te voorkomen is om alle plaatsen waar muggen kunnen broeden te verwijderen.

Het regenseizoen is weer begonnen en dat betekent dat de kans op de ziektes Dengue, Chikungunya en Zika toeneemt. De Afdeling Publieke Gezondheid van het openbaar lichaam Bonaire vraagt alle inwoners maatregelen te nemen om verspreiding van deze ziektes te voorkomen.

Dengue, Chikungunya en Zika worden overgedragen door één soort mug, de Aedes aegypty, ook wel de Denguemug genoemd. Deze mug leeft vooral in huizen en tuinen van mensen. De vrouwtjesmug prikt mensen om bloed op te kunnen zuigen die zij nodig heeft om haar eitjes in haar lichaam te voeden. Daarna zoekt zij voorwerpen met water erin om haar eitjes in te leggen. De Denguemug heeft een sterke voorkeur voor kunstmatige voorwerpen met gladde wanden en helder water.

De meest effectieve manier om Dengue, Chikungunya en Zika te voorkomen is om alle plaatsen waar muggen kunnen broeden te verwijderen. De mug legt haar eitjes in stilstaand water, zoals in plastic bakjes, autobanden, flessen, blikjes en emmers waar regenwater in blijft staan. De Afdeling Publieke Gezondheid roept daarom iedereen op om regelmatig alle voorwerpen die water kunnen bevatten in en rondom huis te controleren en op te ruimen. Heeft u bakken of tonnen om regenwater op te vangen voor planten of dieren? Sluit deze dan goed af voor muggen. Dit kan bijvoorbeeld met een doek of muggengaas met een elastische band die om de opening wordt gespannen.

Naast het tegengaan van broedplaatsen is het belangrijk dat u voorkomt dat u geprikt wordt door de Denguemug. Draag gedurende de regentijd bedekkende kleding, gebruik een sterk muggenwerend middel (zoals DEET) en houd uw huis vrij van muggen door het gebruik van screens en eventueel door binnen te sprayen. De mug die deze ziektes verspreidt is overdag actief en in het bijzonder in de vroege ochtend en in de namiddag. Slaap daarom ook overdag onder een muskietennet.

De Afdeling Publieke Gezondheid Bonaire meldt dat er op dit moment nog geen signalen zijn van circulatie van Dengue, Chikungunya of Zika op Bonaire.

Heeft u advies of hulp nodig bij het behandelen van regenbakken of -tonnen? Neem contact op met de Sectie Vector Controle via 715-5324.