Naleven regels niveau 4 belangrijk om nieuwe uitbraak te voorkomen

Nu Bonaire in risiconiveau 4 zit, is het heel belangrijk dat iedereen zich aan de regels van dat niveau houdt.

Kralendijk - Nu Bonaire in risiconiveau 4 zit, is het heel belangrijk dat iedereen zich aan de regels van dat niveau houdt. Als iedereen dat doet,  kan een nieuwe uitbraak van het virus voorkomen worden, zo laat de afdeling Publieke Gezondheid weten. ,,We zijn blij dat het aantal besmettingen is gedaald, en dat de maatregelen versoepeld konden worden. Maar we zijn er nog lang niet! Daarom moet iedereen zich nu strikt aan de maatregelen van niveau 4 houden. Op die manier voorkomen we een nieuwe uitbraak en strengere maatregelen,” zo heeft dokter Marian Luinstra-Passchier van Publieke Gezondheid verklaard.

In niveau 4 mogen mensen elkaar weer bezoeken. ,,Het bezoek is toegestaan dat wil zeggen mensen van twee huishoudens mogen bij elkaar op bezoek. Daarbij mogen maximaal 10 volwassenen samenkomen. Evenementen zijn voorlopig niet toegestaan. En bij uitvaarten of huwelijken mogen maximaal 50 mensen aanwezig zijn. Alle aanwezigen moeten zich aan de 1,5 meter afstand houden. Bij huwelijken gaat het om het moment dat het huwelijk wordt gesloten. In niveau 4 is het niet toegestaan om feesten te houden,” zo legt Luinstra-Passchier uit.   

,,In restaurants of cafés mogen maximaal 4 volwassen mensen bij elkaar aan een tafel zitten. Iedereen heeft een  vaste zitplaats. In de zaak mag 50 % van de capaciteit worden gebruikt.  De horecazaken sluiten om 22:00 uur.” zo legt Luinstra-Passchier de regels voor de horeca uit.” Het is de verantwoordelijkheid van de leiding om zich aan de regels te houden. Nu de maatregelen zijn versoepeld, mogen de niet noodzakelijke winkels weer open. Maar ook daar is voorzichtigheid geboden.

,,Per gezin mogen twee personen naar binnen bij niet noodzakelijke winkels. Ze moeten wel afstand houden tot de medewerkers en de andere klanten. Het is aan de leiding van de winkels om ervoor te zorgen dat het binnen niet te druk wordt. Twee mensen uit een gezin mogen nu naar de supermarket. Ook hierbij geldt dat klanten afstand van elkaar en van het personeel moeten houden. En dat de leiding zelf moet toezien dat het niet te druk wordt.”

Kerken en gemeenten kunnen weer missen of diensten houden. Voor hen geldt dat ze 50% van de capaciteit mogen gebruiken, samenzang is in fase 4 niet toegestaan.  Sporters mogen binnen sporten, daarbij mag 50% van de capaciteit worden gebruikt.  Sportevenementen zijn uitgesloten. Sportgelegenheden mogen aan de bar geen alcoholische dranken verkopen.

Voor zover mogelijk is het advies  om nog steeds thuis te werken. Mensen met contactberoepen zoals kappers, masseurs, en nagelstyliste mogen weer werken, ze moeten een mondkapje op tijdens het werk. De dagbesteding voor ouderen is weer mogelijk voor 25% van de capaciteit.  Na de vakantie gaan de scholen weer helemaal open.  Op scholen hoeven kinderen geen afstand van elkaar te houden, ook niet in het voortgezet onderwijs. Volwassenen moeten op school wel afstand van elkaar houden, in het voortgezet onderwijs moeten ze ook afstand houden van de leerlingen.

,,Ons advies is: Hou je aan de basisregels, hou 1,5 meter afstand en hoest of nies in de elleboog. Was de handen regelmatig met zeep. Vermijd drukke plekken, zorg dat het huis of de werkplecht goed wordt gelucht. Deze regels gelden voor iedereen dus ook voor gevaccineerde mensen. Blijf bij verkoudheid thuis en bel 0800 0800 om je te laten testen,” zo zegt Luinstra-Passchier.

Mensen die nog niet zijn gevaccineerd,  kunnen zich aanmelden bij het gratis nummer 0800 0900. Iemand die  twee keer is gevaccineerd, heeft een kleine kans om ziek te worden als die persoon besmet raakt. Hoe meer mensen gevaccineerd zijn, hoe veiliger het voor iedereen is.